ЕК: Фермерите да не разчитат на незабавни компенсации

Европейската комисия предупреди, че фермерите, пострадали от руските ограничителни мерки, не могат да очакват незабавни финансови компенсации.
Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия, след като президентът Владимир Путин нареди да се вземат ответни мерки заради санкциите срещу Москва заради кризата в Украйна.

В момента все още се прави анализ на обхвата на тези мерки и потенциалните последици от тях, както и оценка "продукт по продукт" какви възможности може да бъдат намерени на други пазари, съобщи говорителят на Еврокомисията по въпросите на селското стопанство Роджър Уайт, цитиран от БНР.

Той добави, че въпросът ще се обсъжда в четвъртък на експертно ниво с представители на страните-членки. Дотогава, по думите на говорителя, се очаква да има по-пълна картина на ситуацията, но въпросът за евентуалните компенсации ще отнеме повече време.

"Все още смятаме, че е твърде рано да обсъждаме конкретни суми. Няма да пристъпваме към незабавни мерки – имаме налице нужните механизми, можем да подкрепим фермерите, ако има проблеми, но първо трябва да направим анализ на потенциалния ефект", каза Уайт.

Той припомни, че според новите правила за селскостопанската политика ЕК разполага с повече гъвкавост и с повече възможности да подпомогне фермерите при пазарни кризи, ако се прецени, че има основание за това.

Междувременно в Атина правителствената говорителка София Вултепси увери, че гръцките фермери ще бъдат компенсирани напълно или от държавата, или от ЕС.

Полският министър на селското стопанство и развитието на селските райони Марек Савицки заяви преди дни, че ЕС трябва да финансира износа на плодове и зеленчуци в страни от Азия и Африка - най-малкото да поеме транспорта до страни като Иран, Виетнам, Дубай, Алжир.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини