Братовчеди моряци се пробвали за джакпота

Николай бил отличник в математическата, арестували Продан на военен лагер

Младежите, които пробваха да вземат джакпота с фалшив фиш, са студенти от Военноморското училище "Никола Й. Вапцаров" във Варна.

Братовчедите Продан Маринов и Николай Маринов са обвинени в опит за измама в особени големи размери. До късно вчера Софийски градски съд гледа мярката за неотклонение на 19-годишните момчета. Прокуратурата поиска те да останат за постоянно в ареста, защото има опасност да извършат друго престъпление.

Според обвинителите Николай и Продан се похвалили пред техни познати, че очакват голяма сума. Адвокатът на Николай, Юлиан Георгиев заяви, че момчето е отличник на математическата гимназия във Варна с грамоти за успех. Той е приет първи курс. Защитникът смята, че няма данни за подготовка на престъплението, в което е обвинен.
По време на гледането на мярката за неотклонение стана ясно, че Продан Маринов е студент, записан във втори курс.

Той е бил арестуван, докато е бил на военен лагер. И двете момчета са синове на морски капитан. Според адвокат Илиева, която защитава Николай Маринов - младежът е направил проект за електронен бележник във всички варненски училища. В момента училището в Аспарухово работи по този проект.

Защитата заяви пред съда, че ИП адресът на компютъра на Николай е ползван от всички членове на семейството му и по тази логика би могло всеки от тях да бъде обвинен. "Данните по делото трябва да отговорят на въпроса дали пробивът в системата на спортния тотализатор е извършен от трети лица", каза адвокат Илиева.

Според запознати двамата хакери са хванати по оригиналния отрязък на фиша, който остава в спортния тотализатор. Никой от тях не се е обадил, но на 30 юли във варненския клон е депозиран документ от името на 19-годишен от Варна. В него са посочени банкова сметка и "печелившият" фиш с искане да му бъдат преведени милионите. Служители на тотализатора се усъмнили в документа и направили проверка. Начело на варненския клон на спортния тотализатор е бившият шеф на реферите в България Димо Момиров. Телефонът му вчера цял ден беше изключен.

Директор: Интелектът може да се използва за война

Математическата гимназия "Д-р Петър Берон " е известна като първенец във всички състезания и олимпиади в страната. Нейни ученици редовно печелят с уникални проекти наградите на НАСА. "Имахме 219 зрелостници, всички се дипломираха след матурите през юни, ние нямаме септемврийска сесия", обясни за "Стандарт" шефът на елитното и успешно училище Павлин Петков. "Нали знаете, понякога интелектът може да се използва и за война", каза директорът.
Копирано от standartnews.com

Източник: http://www.standartnews.com/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини