Ново лекарство дава надежда в борбата с ебола

Канадската фармацевтична компания „Текмира“ е получила разрешение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата за ограничени изпитания върху хора на свое лекарство срещу ебола.
Новият медикамент се разработва по поръчка на военното министерство на САЩ.
За момента срещу смъртоносния вирус
няма официално одобрено лекарство или ваксина.
„Това решение ни позволява да използваме потенциално препарата „Ти Ка Ем ебола“ при хора, заразени с вируса ебола“, съобщи фирмата в изявление.
Досега лекарството е било тествано върху маймуни и е дало обещаващи резултати.
Безпрецедентната епидемия от ебола в Западна Африка взе над 900 жертви.
Заразените са над 1700, а вирусът продължава да се разпространява.
Бързото разпространение на епидемията в Либерия, Сиера Леоне, Гвинея, а вече и в Нигерия – най-многолюдната страна в Африка, ускори процеса на търсене на лечение. Според експертите обаче пускането на официално одобрено и ефикасно лекарство може да отнеме поне няколко месеца.
Двамата американци, заразени в Либерия, където работеха за благотворителна организация, и репатрирани в САЩ със специални санитарни самолети, бяха подложени на лечение с другия експериментален серум, наречен „Зимапп“. Той е разработван от американската фармацевтична компания „МАПП Биофармасютикъл“.
Състоянието им се подобри, но високопоставени американски здравни служители запазиха резерви по отношение на ефикасността на това лечение, неизползвано досега върху хора, припомня АФП.
За първи път вирусът ебола е открит и описан в Демократична република Конго през 1976 г.
Наречен е на река Ебола, където през същата година от хеморагичната треска се разболяват над 300 души.
Оттогава насам Световната здравна организация (СЗО) е регистрирала 15 епидемии от ебола в африканските държави. От вируса са починали над 1300 души.
Мащабите на сегашната епидемия обаче са невиждани.

Източник: Vesti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини