ДПС не можа да прокара поправка за депозитите в КТБ

Бюджетната комисия отхвърли предложение на ДПС за законова промяна, с която да бъдат изплатени депозитите до €100 000 преди да бъде отнет лицензът на банката.
Такова е сегашното изискване на закона.

Предложението на Йордан Цонев за изменения в Закона за гарантиране на влоговете, гласи още, че няма да важи банковата тайна за лица, заемали държавни длъжности, които имат гарантирани влогове в КТБ и поискат да си ги изтеглят. Става дума за отваряне на банковите досиета на политици, магистрати, кметове и др.

От БСП обаче гласуваха "въздържал се". По думите на Петър Кънев от левицата подобно предложение има внесено от Янаки Стоилов и то трябва да бъде разгледано преди или заедно с това на Цонев, съобщи БГНЕС.

Самият Цонев оправда предложението си с писмото от ЕК, която призовава България да изплати по-бързо гарантираните депозити.

Според Кънев обаче, въпросното писмо е доста обтекаемо и не бива да се бърза, без да е проведен анализ.

"Има създаден обществен интерес това да се случи, за съжаление трябваше да се реагира бързо и ще видим как ще се реагира в зала", коментира финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

С гласовете на БСП и ДПС бюджетната комисия прие на второ четене актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв. На заседанието на комисията не присъстваха депутатите от ГЕРБ и "Атака", предаде БТА.

При условия на "падащ кворум" с участието на 7 народни представители - двама от ДПС и петима от Коалиция за България, бюджетната комисия единодушно прие поправките в закона за бюджета на НЗОК.

Очаквано, от БСП не подкрепиха актуализирането на държавния бюджет.

Комисията одобри и увеличаване с 50 млн. лева на средствата в бюджета за справяне с последствията от наводненията.

В 14 часа парламентът трябва да обсъди и гласува на извънредно заседание актуализациите на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК. В края на миналата седмица Бойко Борисов обеща ГЕРБ да осигури кворум.

Народните представители ще разгледат и предложения от ГЕРБ проект за решение за даване съгласие служебното правителство да води преговори и да сключва договори за външни заеми с други държави, ЕС и неговите институции, както и с други международни организации и финансови институции, при условия на последваща ратификация от Народното събрание.

Ако не се ревизира бюджетът, държавата ще бъде съзнателно спъната и дестабилизирана, въпреки обещанието на партиите, че ще търсят по-високо ниво на стабилност. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след политическите консултации на 1 август.

На срещата партиите не постигнаха съгласие. Ще гласуваме бюджета на Орешарски и Чобанов, каза Бойко Борисов, който няколко пъти променяше позицията си. ДПС подкрепят и двете актуализации, БСП - само за допълнителните 225 млн. лева за НЗОК.

"Виждам опит да се "вържат" нарочно ръцете на служебното правителство и да му се прехвърли удобно нечий чужд грях", каза президентът и добави:

"Това не е моят бюджет, той е на министър-председателя Орешарски."

Днешното заседание се очаква да е последното за 42-рото Народно събрание. Президентът обяви, че на 5 август ще представи приоритетите на служебното правителство, а на 6-ти ще обяви състава му, ще разпусне Народното събрание и ще насрочи предсрочните избори (за 5 октомври).

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини