Надзирателите започват символичен протест

Служителите в затворите започват безсрочен символичен протест. Те ще поставят трикольорни ленти на униформите и реверите си в знак на протест.

Сред основните искания на надзирателите е преразглеждане на заповедта на правосъдното министерство, с която от юни бе прекратена възможността служителите да работят при смесен сменен режим. Той включваше и 24-часови смени, а сега служителите в затворите могат да полагат единствено 8- и 12-часови дежурства.

Други искания са увеличаване на щата, изравняване на заплатите с тези в МВР и подобряване условията на труд, съобщи БНР.

"Смятаме, че положението на надзирателите в страната е най-лошото от служителите в система "Сигурност”. Ощетени сме в заплащането, в спазване на законите към нас, отношението на министерството и професионалното ръководство към нас”, посочи Георги Стоянов, член на Управителния съвет на синдиката на служителите в затворите в България.

Той поясни, че първоначално служителите ще носят трикольорни лентички на реверите на униформите си. Исканията в страната са за по-добро заплащане и добро материално осигуряване на работещите в затворите, поясни Стоянов.

На въпрос смята ли, че ще има резултат от протестните действие при сегашната политическа обстановка в страната, Стоянов отговори, че по този начин ще заявят исканията си изобщо към всички управляващи.
"Ако не предприемем тези протестни действия нищо няма да се промени. Ние нямаме политически пристрастия и политически искания, а просто заявяваме за пореден път нашите проблеми и настояваме за решаването им”, каза още Георги Стоянов пред Агенция "Фокус".

Надзирателите в Бургаския и Ловешкия затвори се включват в националния символичен протест. От днес те носят трикольорни ленти на униформите. В затвора в Бобов дол надзирателите също протестират символично.

На 1 септември ще се проведе Национален протест на служителите в затворите пред Министерството на правосъдието.

Миналата година надзирателите отново протестираха.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини