"Протестна мрежа" с два протеста заради визитата на Лавров

След като в крайна сметка стана ясно, че руският външен министър Сергей Лавров ще дойде в България, вече е ясно и, че предстоят протести заради визитата му. Те са два и са организирани от "Протестна мрежа" - пред сградата на Министерството на външните работи в 12:30 часа и пред Министерския съвет в 15:00 часа. Причината - очакваните преговори за реализация на "Южен поток".

Организаторите на протестите по време на посещението на Сергей Лавров призовават гражданите да се противопоставят на намеренията на кабинета „Орешарски” да подпише договори в последните дни на управлението си.

„Приятели, на 7 юли, понеделник, външният министър на Русия Сергей Лавров пристига у нас на работна визита, за да обсъди въпроса с реализацията на газопровода „Южен поток" и да подпише неясни споразумения с отиващото си правителство на Орешарски. Да бъдем в 12:30 пред Външно министерство и да защитим европейското бъдеще и суверенитета на страната си. Това морално провалило се правителство няма право да взима решения от името на народа си”, призовават във Фейсбук.

„Да спрем енергийната зависимост от Русия. Да спрем намесата на Русия във вътрешните работи на България. Да покажем на Путин и неговата марионетка Лавров, че са нежелани и че пътят на страната ни е неразривно свързан с Европа!", гласи призивът на Протестна мрежа.

Първият дипломат на Русия пристига на двудневно посещение в България на 7 и 8 юли. В програмата му са предвидени срещи с българския му колега Кристиан Вигенин, с премиера Пламен Орешарски, с парламентарния шеф Михаил Миков, с президента Росен Плевнелиев.

В събота, 5 юли, руската държавна информационна агенция РИА „Новости” цитира съобщение на МВнР на Русия, според което Москва се надява по време на визитата на Лавров в София да бъде постигнат напредък по въпроса за изграждането на българския участък на газопровода „Южен поток". При посещението си в Сърбия Кристиан Вигенин изрази надежда, че строителството на газопровода „Южен поток" на българска територия ще продължи след няколко седмици след получаване на разяснения от Европейската комисия.

При визитата на Лавров е запланувано подписването на междуправителствено споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицината. Планират се още разговори в сферата на туризма и „провеждането на съвместни консултации за активизиране на сътрудничеството в рамките на ООН, ОССЕ и други международни организации".

„Надяваме се да обменим становища по ситуацията на Балканите, Близкия изток и в Черноморския регион, по подхода на двете страни по правозащитната проблематика, противодействието на тероризма и другите нови предизвикателства и опасности както на глобално равнище, така и в двустранен формат", се отбелязва в съобщението на министерството на външните работи на Русия.

Read more: http://politics.actualno.com/Protestna-mreja-s-dva-protesta-zaradi-vizitata-na-Lavrov-news_38087.html#ixzz36kwgNxXK

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини