19 °C

Швейцарската топка - пръв приятел на решилите да имат стегнато тяло

 

Знаете ли какво е швейцарска топка? Тя може да ви бъде добър приятел ако сте решили да се раздвижите, да оправите стойката или просто да се позабавлявате с децата.

Швейцарската топка е изработена от мек еластичен, непързалящ се и непробиваем материал с диаметър от 35 до 85 см и е пълна с въздух. Тя най-често се използва в физиотерапията и при спортни обучения и упражнения.Тази топката е популярна с най-различни имена по света - швейцарска топка,  балансна топка, родилна топка, body ball, фитнес топка, гимнастическа топка, физиотопка, Пилатес  топка, Пези топка , спортна топка, стабилизираща топка, шведска топка, терапевтична топка, йога топка.

+++++++

Тя е разработен през 1963 г. от Акуилино Козани, италиански производител на пластмаси. И така тези топки, известени тогава като "Пеци (Pezzi) топки", са били използвани за първи път в програми за лечение на новородени и кърмачета от Mary Quinton, британски физиотерапевт , която е работила в Швейцария. По-късно д-р Сузане Клайн-Фогелбах, директорът на Физиотерапевтично училище в Базел, Швейцария, интегрирала използването на тази топка за упражнения като част от физиотерапия за нервното развитие. Въз основа на концепцията за "функционална кинетика", Клайн-Фогелбах препоръчвал използването на различни упражнения с топка за лечение на възрастни с ортопедични или медицински проблеми. Терминът "Швейцарска топка (Swiss Ball)" се използва за първи път от американските физиотерапевти, когато започват да използват тези техники в Северна Америка. От своето развитие, като физиотерапевтично средство в клинични условия, тези упражнения днес се използва в атлетичното обучение на професионални спортисти , така и в различни фитнес класове като йога и пилатес.
 
 

Основната полза от упражнения с този тип топката  е, че тялото реагира на нестабилността на топката и непрекъснато балансира, като по този начин ангажира много повече мускули .Тези мускули стават по-силни докато работейки пазят и равновесие. Най-често, мускулите на торса - коремните мускули и мускулите на гърба - са в центъра на упражненията с топка.

Някои хора препоръчват да се седи на  топка вместо на  стол , например в офиса. Това се базира на теорията, че седейки на топка коремните и мускулите на гърба са постоянно ангажирани и активни, за да се запази правилната поза и баланса.  Въпреки това, някои  хора предупреждават, че използването на  швейцарска топка като стол не е толкова полезно поради ергономични съображения или биомеханични причини.Изборът е на кого да повярвате е ваш! J

Тази голяма гумена топка е  известена и  като "родилна топка", защото  се използва по време на раждането.Чрез седене върху нея се подпомага спускането на главата на плода в таза-позиционирането на плода. Седейки на топката с ръце, поставени върху легло, маса или друг стабилен  обект за подкрепа и леко люлеене на бедрата помага на жената по време на контракциите и улеснява естествения физиологичен процес при раждане.

И не забравяй никога не си прекалено тежат, за да се упражняваш с нея! 

В Първомай има спортна зала, в която можете да опитате упражнения с швейцарска топка.

Константина Делчева

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
29 сеп 2020
Последни новини