Швейцарската топка - пръв приятел на решилите да имат стегнато тяло

 

Знаете ли какво е швейцарска топка? Тя може да ви бъде добър приятел ако сте решили да се раздвижите, да оправите стойката или просто да се позабавлявате с децата.

Швейцарската топка е изработена от мек еластичен, непързалящ се и непробиваем материал с диаметър от 35 до 85 см и е пълна с въздух. Тя най-често се използва в физиотерапията и при спортни обучения и упражнения.Тази топката е популярна с най-различни имена по света - швейцарска топка,  балансна топка, родилна топка, body ball, фитнес топка, гимнастическа топка, физиотопка, Пилатес  топка, Пези топка , спортна топка, стабилизираща топка, шведска топка, терапевтична топка, йога топка.

+++++++

Тя е разработен през 1963 г. от Акуилино Козани, италиански производител на пластмаси. И така тези топки, известени тогава като "Пеци (Pezzi) топки", са били използвани за първи път в програми за лечение на новородени и кърмачета от Mary Quinton, британски физиотерапевт , която е работила в Швейцария. По-късно д-р Сузане Клайн-Фогелбах, директорът на Физиотерапевтично училище в Базел, Швейцария, интегрирала използването на тази топка за упражнения като част от физиотерапия за нервното развитие. Въз основа на концепцията за "функционална кинетика", Клайн-Фогелбах препоръчвал използването на различни упражнения с топка за лечение на възрастни с ортопедични или медицински проблеми. Терминът "Швейцарска топка (Swiss Ball)" се използва за първи път от американските физиотерапевти, когато започват да използват тези техники в Северна Америка. От своето развитие, като физиотерапевтично средство в клинични условия, тези упражнения днес се използва в атлетичното обучение на професионални спортисти , така и в различни фитнес класове като йога и пилатес.
 
 

Основната полза от упражнения с този тип топката  е, че тялото реагира на нестабилността на топката и непрекъснато балансира, като по този начин ангажира много повече мускули .Тези мускули стават по-силни докато работейки пазят и равновесие. Най-често, мускулите на торса - коремните мускули и мускулите на гърба - са в центъра на упражненията с топка.

Някои хора препоръчват да се седи на  топка вместо на  стол , например в офиса. Това се базира на теорията, че седейки на топка коремните и мускулите на гърба са постоянно ангажирани и активни, за да се запази правилната поза и баланса.  Въпреки това, някои  хора предупреждават, че използването на  швейцарска топка като стол не е толкова полезно поради ергономични съображения или биомеханични причини.Изборът е на кого да повярвате е ваш! J

Тази голяма гумена топка е  известена и  като "родилна топка", защото  се използва по време на раждането.Чрез седене върху нея се подпомага спускането на главата на плода в таза-позиционирането на плода. Седейки на топката с ръце, поставени върху легло, маса или друг стабилен  обект за подкрепа и леко люлеене на бедрата помага на жената по време на контракциите и улеснява естествения физиологичен процес при раждане.

И не забравяй никога не си прекалено тежат, за да се упражняваш с нея! 

В Първомай има спортна зала, в която можете да опитате упражнения с швейцарска топка.

Константина Делчева

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини