Цацаров отрече да се разследва източване на КТБ

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга твърдението, че държавното обвинение е започнало разследване за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ).
Такава информация се появи в информационна агенция ПИК, чрез която прави изявления Делян Пеевски - депутатът от ДПС и основен противник на собственика на КТБ Цветан Василев.

Според сайта магистратите проверявали как близки служители на Василев, в това число шофьори, деловодителки и секретарки, получавали милиони левове от банката под формата на необезпечени заеми.
Проверявани щели да бъдат и свързани с банкера търговски дружества, които нямали дейност, но получавали десетки милиони от КТБ под формата на кредити.

Главният прокурор обаче категорично отрече тази информация. Пред журналисти той подчерта, че има образувано досъдебно производство, по което под отговорност е подведен само подуправителят на БНБ Цветан Гунев, а хора от КТБ не са разследвани.

Цацаров уточни, че има разпитвани свидетели от вече претърсваните фирми, но те не са служители на банката.

"Информацията, която е пусната във въпросната агенция, е предназначена да налее гориво в огън, който явно не може да бъде разпален по друг начин. Никой от тази агенция не е говорител на прокуратурата, нито пък обратното", добави обвинител №1.

Той предупреди, че публичното говорене за проблеми в банка поставя под сериозен риск банковата система и напомни, че такива неверни твърдения могат да бъдат санкционирани, цитира го БНР.

Цацаров отхвърли информации, които го представят като зависим от Делян Пеевски и коментира, че някой се опитва да въвлече държавното обвинение в "SMS сапунен сериал".

"Извинявайте, но прокуратурата не може да си свърши нормалната работа от сигнали, които се разменят между Делян Пеевски и Цветан Василев. Хайде стига с тоя абсурден SMS-театър, това е една сага, която, според мен, съвсем умишлено се поставя от героите в нея, пък и от някои други – да ги нарека информационни герои в центъра на общественото внимание", възмути се Цацаров, цитиран от БГНЕС.

Вчера прокуратурата започна проверка по сигнал на Цветан Василев, че Пеевски го е заплашил чрез SMS. Депутатът беше веднага разпитан и на излизане демонстрира, че все още смята, че е бил мишена: "Може би трябваше да бъда убит и всички да бъдат доволни".

Главният прокурор заяви, че все още няма официално искане за каквото и да е от прокуратурата в Австрия, предаде БТА. Той добави, че Цветан Василев ще бъде призован да даде показания чрез адвоката си. Ако не се яви, ще бъде призован по силата на международната правна помощ.
Василев е в Австрия, където, както писа "Дер Щандарт", сигнализирал полицията за заплашителния SMS.

Междувременно БНБ обяви, че е започнала проверката на активите и пасивите на групата КТБ, включително на кредитния и инвестиционния портфейл. БНБ уточни, че проверката ще завърши до 10 работни дни.

Сотир Цацаров определи трагедията във варненския квартал "Аспарухово" като провал на държавата, общината, на цялата система, "на която в дневния ред са едни СМС-и".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини