Лидерите на Г-7 в единен фронт за Украйна и Русия

 
Лидерите на страните от Г-7 се разбраха да представят на руския президент Владимир Путин общи искания по отношение на Украйна в идните дни.
"Важно е Русия да свърши своя дял за стабилизиране и деескалация на ситуацията (в Украйна)", заяви германският канцлер Ангела Меркел след обсъждания с колегите си от Великобритания, Канада, Франция, Италия, Япония и САЩ.

"Ние седемте бяхме обединени около едни и същи позиции, и подчертавам, говорейки в един глас, изразявайки едни и същи принципи и стигайки до едни и същи заключения. И всеки трябва да ги чуе, особено, който не беше тук", каза Франсоа Оланд, намеквайки за отсъстващия от обичайния формат на срещата - Г-8, Владимир Путин.

Лидерите призоваха Русия да признае резултатите от последните избори в Украйна, да изтегли всичките си сили от украинската граница, да не допуска влизането на оръжия и бойци в страната и да упражни натиск върху проруските сепаратисти да сложат оръжие.

Г-7 предупреди в общо изявление, че липса на напредък може да предизвика нови санкции, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Готови сме да засилим целенасочените санкции и да приложим значителни допълнителни рестриктивни мерки, за да стане цената за Русия още по-висока, ако събитията го наложат", заявиха лидрите на групата най-развити страни.

Съвместното им послание ще бъде предадено по време на неформалните срещи, които се очаква Путин да има във Франция с Оланд, Меркел и британския премиер Камерън в кулоарите на церемониите по случай десанта в Нормандия.

Според някои наблюдатели, тези срещи показват, че тримата не само не искат да обръщат изцяло гръб на руския лидер, за което настоява Обама, но и не одобряват идеята да продължат напред с усилията за изолиране на Кремъл.

Оланд посочи, че целта на срещите е "да направят така, че да може да има диалог, че деескалацията може да се случи". Но той също така предупреди, че лидерите от Г-7 няма да отстъпят от исканията си и че "може да бъдат обявени санкции, ако има сериозна липса (на напредък)".

Руският президент същевременно изрази готовност да се срещне с президента Обама, заявявайки пред френските медии Европа-1 и Те Еф-1, че всичко зависи от американския лидер.

Среща Путин - Порошенко?

Украинският президент Петро Порошенко е сред поканените на утрешните церемонии на бреговете на Нормандия. Оланд каза, че Путин се е съгласил да присъства, знаейки, че Порошенко също ще е там, отбелязва ДПА.



Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини