Кафето предпазва зрението

Химикал в кафето предотвратява влошаването на зрението и евентуална слепота заради дегенерация на ретината, дължаща се на глаукома, остаряване или диабет, установиха американски учени, цитирани от "Дейли мейл".

Учените от Корнелския университет направиха откритието, изследвайки антиоксидантните свойства на кафето.

Зрънцата кафе съдържат един процент кафеин, но от седем до девет процента хлорогенна киселина, която е силен антиоксидант. При лабораторно изследване с мишки тя предотвратява дегенерацията на ретината.

"Ретината е една от най-активните метаболитно тъкани, изискваща много кислород. Това я прави податлива на оксидативен стрес“, обясни ръководителят на изследването проф. Чанг Лий.

"Липсата на кислород и производството на свободни радикали води до увреждане на тъканта и загуба на зрение. Изследването е важно за изучаването на функционалните храни, т.е. за естествени храни, които са полезни за здравето. Кафето е най-популярната напитка в света и ние разбираме какви ползи носи", допълни експертът.

От предишни изследвания вече е известно, че кафето намалява опасността от болестта на Паркинсон, рак на простатата , диабет, Алцхаймер и влошаване на когнитивните умения заради напреднала възраст.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини