С машини ще гласуват роми и студенти

В десет секции в Пазарджик, в които има ромско население, ще се гласува с машини. Това са три места за вота в ОУ „Христо Ботев“, четири в прогимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и три в началното училище „Г. С. Раковски“.

При експеримента тези гласове няма да се отчитат, като избирателите ще имат право да гласуват и по класическия начин. Машини за вота ще бъдат поставени в общо 30 секции в Пазарджик, 10 във Велинград и пет в Ракитово. Други 55 ще бъдат тествани в столицата, като най-много от тях са в район „Студентски“.

За да се справят с машините, избирателите трябва да бъдат обучени. За тях ЦИК предвижда специална кампания. „Ние сме страна член на ЕС и затова трябва да се гласува модерно“, каза вчера Гинче Караминова, депутат от ГЕРБ в Пазарджик. Данните досега обаче показвали, че активността в ромските квартали е 90%, а в останалата част на града - около 25%. Караминова е категорична, че ГЕРБ няма да съсредоточава специални наблюдатели в секциите с машини, макар че според колегата Ӝ Красимир Ципов това е най-добрият начин за манипулации на вота.

„Тези гласове няма да се броят. Едва ли някой ще фалшифицира нещо, което не се брои“, каза вчера пред „Преса“ зам.-шефката на парламента Мая Манолова. „Това е експеримент в същинския смисъл на думата“, смята тя.

В законопроекта имаше няколко варианта докога да трае експериментът с машините. Един от тях предвиждаше тестовете да продължат до президентските избори през 2016 г. В крайна сметка депутатите записаха, че опит ще се прави с евровота тази година. Според Мая Манолова догодина на вота за местна власт машинното гласуване ще стане алтернативно, т.е. гласът ще се зачита.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини