И Г-7 се обяви за още икономически санкции спрямо Русия

Правителствата на седемте най-развити икономики заявиха, че са се споразумели да действат бързо за налагане на допълнителни икономически санкции срещу Русия.
В петък Барак Обама, Франсоа Оланд, Ангела Меркел, Дейвид Камерън и Матео Ренци обсъдиха бъдещи нови ограничения спрямо Русия. Те призоваха и за бърза реакция на Г-7, която вече е факт. В Г-7 влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония.

Решението на Седемте е отговор на действията на Русия в Украйна, се посочва в съвместно комюнике на Г-7, разпространено от Белия дом, съобщиха световните агенции.

Г-7 ще продължи да подготвя по-широки санкции срещу ключови икономически сектори в Русия, ако Москва предприеме по-агресивни действия, се казва в комюникето.

Според американски официален представител, пожелал анонимност, всяка страна ще решава какви конкретни санкции иска да наложи, съобщи БТА. Тези санкции ще бъдат координирани и допълнители, но не задължително идентични, добави източникът.

Белият дом заяви, че американските санкции може да бъдат наложени още в понеделник. Представители на Пентагона заявиха, че руски самолети многократно са нарушавали въздушното пространство на Украйна, съобщи радио Ехото на Москва.

В комюникето на Г-7 се посочва, че поради спешната необходимост да се гарантира сигурността на Украйна по време на успешно и мирно демократично гласуване на президентските избори през май "ние сме готови за бързи действия по засилването на санкциите и мерките, за да плати Русия по-скъпа цена за своите действия".

Групата на Седемте приветства "сдържаността", с която новото правителство в Киев е действало срещу въоръжените проруски сепаратисти, които превзеха държавни сгради в източна Украйна.

В документа се изтъква, че украинските власти са направили положителни стъпки в изпълнение на задълженията по договореностите, постигнати в Женева на 17 април.

Русия обаче "не предприе конкретни действия в подкрепа на Женевското споразумение" и "не осъжда сепаратистите, стремящи се да дестабилизират обстановката в Украйна", се казва в комюникето.

"Вместо това тя продължи да изостря напрежението с все по-обезпокоителна реторика и заплашителни военни маневри на границата с Украйна", според документа.

Русия настоятелно призова незабавно да бъдат спрени всякакви бойни действия и насилие в Украйна. Москва настоя също Киев да изтегли войските си и да пристъпи към пълното изпълнение на женевското споразумение, гласи декларация на Министерството на външните работи.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви вчера, че Русия иска да започне Трета световна война.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини