Музикаутор сключи договор за лицензиране с YouTube

YouTube и българската организация за колективно управление на авторски права в музиката – Музикаутор, сключиха договор за лицензиране, стана ясно днес.

В резултат на споразумението, българските и международни творци – композитори, автори на текст и на аранжимент, ще могат да генерират приходи от дигиталната платформа YouTube в България.

Авторите, които Музикаутор представлява, вече ще получават възнаграждения за своите произведения и от гледанията в YouTube. Генерираните приходи ще се базират на рекламите, които текат преди, след и по време на видеата, качени на платформата.

„Една от най-големите дигитални платформи стартира в България, с което потребителите получават още една възможност за легален достъп до музикално съдържание. С този нов източник на приход представляваните от Музикаутор автори ще имат вече и икономическа полза от употребата на техните произведения в YouТube”, коментира изпълнителният директор на Музикаутор – Иван Димитров.

По неговите думи, постигането на споразумение с YouТube е важна стъпка, която създава нови възможности за правоносителите. В Музикаутор членуват над 2500 български автори. На базата на договори за взаимно представителство с над 60 чуждестранни авторски дружества, Музикаутор представлява авторите от близо 100 страни в света.

„Това е също една голяма победа за представителите наYouTube общността, за които слушането на музика и откриването на нови артисти в YouTube е важна част от онлайн  преживяването”, допълни Швепе.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини