Кукерска група от Раковски помогна на караджаловци да изгонят злите сили

Снимка Христо Манчев

През последните години караджаловци превръщат празникът Сирни заговезни в уникална традиция за селото си, в която участват само деца. До сега маскирани са били момичетата и момчетата от селото. Тази година се включиха ученици от Първомай, Бяла река и Езерово, Дълбок извор, Искра и студията за приложни изкуства с ръководител Зорка Каразапрянова.

В програмата на празника се включиха Фолклорни певчески състави от  с.Бяла река и с. Езерово.

Цялата кавалкада от принцеси и герои беше подкрепена от кукерска група от читалище „Св.св. Кирил и Методий“ - град Раковски. Тя е член на Федерацията на европейските карнавални градове със седалище Амстердам. Лауреат е на Международния кукерски фестивал „Сурва” в гр. Перник. Участник във фестивалите в гр. Шумен, Ямбол и др. Кукерската група  се състои от 35 човека на възраст от 8 до 65 години и представя 11 ръчно изработени маски по 2.5 метра височина, мечкар с мечка, булка и младоженец, оркестър, поп и магаре, циганка, медицинска сестра, полицай, семейство от баба, дядо и деца и др.

         Кукерският състав представи обичая Заговезни - как прошка си взимат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове - с думите ``Прощавай``, а отговора обикновено е ``Простено да ти е от мене и от Бога" и гоненето на зли духове.

Парада на героите беше изгледан от белоруският посланик н.пр. Владимир Воронкович и кметът на общината Ангел Папазов и съпругата му, от много въодушевени родители  и заснет от екип на тв Европа.

Към традицията на карнавала в последните години се присъединява и традицията да вали. И този път мартенският дъжд притесни организаторите, но всичко мина благополучно, а  караджаловци се шегуваха, че селото им заприличва все повече на Венеция и прочутия ѝ карнавал.

Жури в състав Зорка Каразапрянова, учителят  Тихомир Алексиев и самодейките Василка Попова  и Димитрия Бояджиева определи  най - интересните костюми.

Специална парична награда получиха най – малките звезди-Дани, Хриси,  Нели и Ема. Със званията „Мини мис и мини мистър карнавал“ бяха отличени Звезделина и Николай, а „Мис карнавал“ и „Мистър карнавал“ станаха Павел и Нелина. Бяха раздадени  и много поощрителни награди.

По традиция празникът завърши с пеено хоро и прескачане на заговезненския огън, за който се казва, че колкото са високи пламъците, толкова ще е голяма реколтата.

Спонсор на събитието беше Община Първомай, съорганизатор на кметството и читалище "Свелина" в село Караджалово.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини