Кое е най-безопасното място в автомобила


Мястото в средата на задната седалка на автомобила е най-неудобното и на него обикновено се сяда само ако е крайно необходимо, но пък то е най-безопасното. До този извод са стигнали американски изследователи от Университета на Бъфало (University at Buffalo), които са анализирали статистиката за пътно-транспортните произшестия в щата Ню Йорк за периода от 2000 до 2003 г.

Оказва се, че местата на задната седалка са с 59 до 86% по-безопасни, отколкото на предните седалки. А средното место на задната седалка е с 25% по-безопасно от другите задни места.

Ръководителят на изследването Дитрих Джели (Dietrich Jehle) съобщава, че са отчетени много фактори като използването на облегалката за глава, вида на транспортното средство, теглото на автомобила, възрастта на шофьора и пътниците, времето, осветлението, предпазните въздушни възглавници и т.н.

Една от причините за безопасността на това място според специалистите е, че то не се “притиска” при сблъсък. Освен това, по време на произшествие, когато колата буквално се върти, “въртящаща сила” не оказва  толкова силно влияние върху пътниците, седящи отзад в центъра.

В хода на изследването се е изяснило, че почти половината от пътниците на задните седалки (46,9%) не са използвали предпазните колани и в резултат на това 34,6% от тях са загинали при пътни произшествия. Оттук изследователите правят извода, че пътниците на задната седалка, използващи колани, имат с 2,4 – 3,3 пъти по-голям шанс да оцелеят след пътно-транспортно произшествие, отколкото пътниците без предпазни колани.

Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини