Пак скандал с тировете, очаква се блокаж на границата

2-3 километра опашка от камиони се натрупа на ГКПП „Капитан Андреево“ тази сутрин. В сила е забрана от Автомобилна администрация да се допускат турски тирове с еднократни разрешителни на наша територия. Мярката е реципрочна на разпореждането на турската митница за българските камиони с транзитни разрешителни отпреди денонощие.

Засега натрупването по границата при Капитан Андреево-Капъкуле не е голямо, той като повечето български шофьори са запознати със ситуацията и не тръгват на път, а тези които вече са го направили отбиват по паркингите. Вероятността от блокаж на границата обаче е реална, ако ситуацията не бъде разрешена веднага.

Напрежението се създава съвсем умишлено от турската страна и цели извиване на ръцете на българското транспортно министерство“, коментира зам.-шефът на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт /БАСАТ/ Петко Ангелов.

След среща на браншовата организация с министъра на транспорта вчера е станало ясно, че исканата от Турция квота – 25 000 разрешителни за транзитен превоз за 2014 година е била изпълнена преди 3-4 дни почти наполовина. Турция вече е получила 10 000 от разрешителните, поясни Ангелов. Съседите обаче настояват да ги получат на 100 %. „Това е неприемливо, защото дадем ли им ги, отново ще започнат глобите за шофьорите ни, които возят транзитно през тяхна територия за трети страни, както се случи през октомври. Българската „Автомобилна администрация” си е свършила работата, но няма диалог и все още очакваме връзка с турската страна. В администрацията има получено писмо от тях, в което се казва, че ако от българска страна не се предоставят обещаните разрешителни, те пък ще анулират техните“, каза още Ангелов.

Освен това Турция не се е отзовала досега на поканите на българския транспортен министър за традиционната двустранна годишна среща по въпросите за превозите. Обикновено тя се състои до края на декември предходната година, разясни зам.-шефът на БАСАТ.

Според него Турция прави врътка и пред своите превозвачи, като не им дава разрешителните, получени от България, а им обяснява, че те не са отпуснати от наша страна.

По този начин настройват турските превозвачи срещу България. Целите са икономически. Турция иска да грабне изцяло пазара за транзитни превози в Близкия Изток и Европа и да изхвърли българските превозвачи от този пазар“, смята още Ангелов.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини