ЕК ни размазва в доклада си. Преглед на печата

Ултиматумът на БСП към Георги Първанов и АБВ е сред водещите теми на всекидневниците в сряда.

„Ултиматум на Георги Първанов даде вчера Изпълнителното бюро на БСП - до началото на идната седмица да размисли и да се откаже от алтернативната листа за евровота.
"Правим го не за голата амбиция, а от отговорност към членовете. Това са очакванията на социалистите и ръководството не може да остане глухо и сляпо за тях", обясни председателят на контролната комисия в БСП Мая Манолова. И добави, че като вярващ човек може да нарече това единствено "разкол".
В партията има много силна остра реакция, включително от социалистите в Монтана, подчерта зам.-шефът Димитър Дъбов. Този град се смята за един от "бастионите" на Първанов.
В случай че той не се откаже да играе на вота с друга листа, на 1 февруари Националният съвет на БСП ще обяви самоизключването му. То ще се случи по редица текстове от устава, увери Дъбов и изреди общо 10 члена, алинеи и точки. Последната дума ще има контролната комисия...
"Проблемът не е само в листата, АБВ иска изборите през май да са 2 в 1 и гледа на тях като на сондаж за създаването на нова партия", коментира Илияна Йотова..." - в. „24 часа".

„Очакваме до началото на следващата седмица хората, обявили регистрирането на паралелна на БСП листа за предстоящите избори, публично и ясно да заявят дали са преосмислили своето поведение и ще прекратят ли всякаква регистрация на тази листа. Това заяви Мая Манолова, член на Изпълнителното бюро на БСП и зам.-председател на Народното събрание, съобщи БГНЕС.
Правим го заради отговорността, която имаме към партията. Такова е очакването на редовите социалисти. За последен път призоваваме и даваме възможност на хората, заявили намерение за подобни действия, да преосмислят своята позиция и ясно да заявят, че се отказват от регистрацията на паралелна на БСП листа, в противен случай уставът е еднакъв за всички, подчерта Манолова.
От своя страна Димитър Дъбов, зам.-председател по организационните въпроси на БСП, каза, че партията има очаквания, че хората, които са членове на БСП, начело с Първанов, ще преосмислят позицията си и в най-кратко време ще се откажат от поддръжката си за проекта АБВ.
Ако това не се случи, уставът на БСП е еднакъв за всички, подчерта Дъбов. Ние нямаме друг избор освен да приложим устава с изискванията, които той има към членовете на БСП, към тяхното поведение и действия, заяви още Дъбов." - в. „Труд".

„АБВ продължава - така предишният президент Георги Първанов отговори на едноседмичния ултиматум, даден от ръководството на БСП за размисъл за втората лява листа.
"Нека ми поставят ултиматуми тези, които са постигнали малко повече от мен. Казвам, го защото нещата малко загрубяха", заяви Първанов пред Би Ти Ви. Важно е да говорим за политики, каза той и добави, че няма да се откаже от проекта АБВ. Според него АБВ ще получи повече от 6 % на изборите и ще спечели може би твърдо трима евродепутати.
Нещата загрубяха повече, отколкото допусках, който иска да изключва - впрочем, тази формулировка отсъства от устава - да дойде в общинската организация в Ковачевци, добави той. Според Първанов в историята на XX век в левицата няма случай, в който някой да е изключен за две непосетени събрания на Националния съвет. Тази сутрин началникът на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев - Татяна Буруджиева, намекна, че Първанов е пропуснал един пленум, заради откриването на ловния сезон.
БСП трябва да бъде пусната от онези, които изневериха на ценностите - това са ръководството на партията, то носи политическата отговорност. Ние сме свалили доверието си от ръководството на БСП, така че изпреварващо сме решили този въпрос и сме дали своя отговор, обясни Георги Първанов. И добави, че няма да спази ултиматума на БСП до една седмица да се откаже от парлалелната листа..." - в. „Дневник".

„Първанов: Ръководството на БСП трябва да напусне партията
Грешка бе, че посочих Сергей Станишев за лидер на БСП през 2001 година. След това го подкрепих и през 2009-а. Не приемам думите му за Ивайло Калфин. Той е находка за българската левица и ще се развива. Това заяви Георги Първанов в интервю пред бТВ тази вечер.
„През 2008 година имах критична позиция по няколко неща. Бях против разпределението 8-5-3 и коалиционния съвет. Бях против и срещу набутване на политически съветниците в бордовете на държавни предприятия при високи заплати", заяви Първанов, разграничавайки се от собственото си участие в създаването на тройната коалиция през 2009 г...
Първанов не приема критиките на Мая Манолова, която на пресконференция днес заплаши, че ще бъде изключен от БСП.
„Само искам да кажа, че Мая Манолова бе учредител на АБВ. Сега думите й звучи стоманено, но нека не поставя ултиматуми. Нещата трябва да се решават на местно ниво - в общинската структура. БСП трябва да бъде напусната от онези, които изневеряват на ценностите й. Визирам ръководството на партията. Да се разберат кой какво носи. Сега е добър момент партията да се обнови. Ние сме свалили доверието от ръководството на БСП, така че изпреварващо сме решили този въпрос. АБВ продължава. За мен е важно да говорим за политики. Ултиматумите не ме разколебават. Ще видим на изборите кой е бил прав и кой не", каза още той...
Президентът вече е завел дело за клевета срещу "Галерия", която разпространи новината, че той, Румен Петков и Бойко Борисов са имали среща. „Днес е готов сигналът до съда срещу автора на тази клевета. Изданието и авторът на материала носят отговорност. Не съм се срещал с Борисов и няма как да има такива записи. Ще ги съдя докрай, защото това е клевета. С Борисов съм се чувал само по повод лични празници", заяви Първанов." - в. „Сега".

Скандалът около изтеклата информация за среща между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен  Петков е сред темите с продължение във всекидневниците.

„В Прокуратурата не са предоставени документация или записи на разговори между Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков. Това се посочва в съобщение на прокуратурата за прекратена преписка по повод на възложената на Софийска районна прокуратура (СРП) проверка на сигнал до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров от лидера на политическа партия ГЕРБ Бойко Борисов.
С писмо до главния прокурор на Република България и председателя на Държавна агенция „Национална сигурност" главният редактор на в. „Галерия" Кристина Патрашкова заявява, че източниците на информация, с които тя разполага, не са предоставили документация или записи на разговори между лицата Георги Първанов, Бойко Борисов и Румен Петков.
Поради това г-жа Патрашкова не е в състояние да предаде данни на компетентните органи". - в. „Труд".

„Предполагаемите записи предизвикаха поредния СРС-скандал в държавата. Според седмичника "Галерия" на тях се чувало, как Борисов, Петков и Първанов са обсъждали размаразяването на АБВ, а бившият премиер обещал да помогне със спонсориране на кампанията за евровота.
От прокуратурата съобщиха, че записите не са предоставени и Патрашкова не може да ге предаде...
Заради несъществуващите записи прокуратурата и ДАНС се заеха с разследване на изнесените от вестника данни и да разпитва предполагаемите участници.
"Не чувствам удоволетворение, чувствам едно неприятно усещане, защото една седмица - изписаха се много страници, много нерви", коментира по този повод Първанов пред бТВ." - в. „Стандарт".

Вестниците следят и друг политически скандал - посещението на депутата от БСП Страхил Ангелов в Сирия и информацията за оказана от него подкрепа за режима на Башар Асад.

„Депутатът от „Коалиция за България" Страхил Ангелов се прибра тази вечер от Сирия и представи своята версия за посещението си в Дамаск и срещите си с режима там. Ангелов обяви, че е бил на собствени разноски като частно лице и не е декларирал пред никой никаква подкрепа за режима на Башар Асад.
Преди дни сирийската държавна телевизия съобщи, че българският депутат е изразил подкрепа за режима на Асад, което е в противоречие с официалната българска позиция.
Пред bTV Ангелов заяви, че лидерът на левицата Сергей Станишев му казал в никакъв случай да не ходи в Сирия. Не го послушал, защото така преценил. Депутатът заподозря, че информацията за оказана от него подкрепа за режима в Дамаск е плод на „вътрешна пропагандна цел". „Казах, че мирът може да възтържествува, ако има диалог в парламента", каза още Ангелов.
Цял ден днес социалистите умуваха дали и как да накажат съпартиеца си Страхил Ангелов. Те обсъждаха как ще се отрази посещението му в Сирия на международния имидж не само на партията, но и на държавата.
Членове на партийното ръководство твърдят, че от няколко дни не могат да се свържат със Страхил Ангелов. БСП ще мисли и в следващите дни как Ангелов може да бъде санкциониран..." - в. „24 часа".

„Депутатът Страхил Ангелов, който се завърна вчера от скандалната си визита в Сирия, отказа да се подчини на партийната дисциплина и не отиде на изслушване в ПГ. Ден по-рано БСП обяви, че парламентът и ПГ на левицата нямат нищо общо с посещението в Дамаск, където Ангелов се е срещнал с висши сирийски ръководители. Часове преди началото на заседанието на ПГ вчера соцдепутатът обяви пред "Сега", че няма намерение да отиде на сбирката, тъй като бил уморен от пътуването. До редакционното приключване на броя групата не излезе с решение дали и как ще бъде наказан депутатът. Но най-вероятно е той да бъде свален от шефското място на групата за приятелство със Сирия в НС.
Ангелов повдигна още малко завесата покрай злощастната си визита, като обясни, че е бил в Дамаск по покана на председателя на фондация "Славяни" проф. Захари Захариев. Неговото име бе замесено преди години в скандала около програмата "Петрол срещу храни". Какво точно обаче е правил там Захариев, така и не се разбра. Не бе открит и за коментар. Междувременно от посолството на арабската държава в София отговориха на запитване на "Сега", че "посещението не е по официална покана на властите в Дамаск, а е инициатива на българската страна в рамките на приятелските отношения между двете страни". - в. „Сега".

„Партиен таралеж в гащите на столетницата. Така наричат Страхил Ангелов неговите колеги депутати от БСП след изненадващата му визита в Сирия. За нея се разбра от репортаж на централната телевизия в Дамаск, която показа как червеният избраник свойски си говори с министри на Асад.
Преди време Ангелов пак изнерви своите, като навръх Йордановден в ефира на Би Ти Ви възропта срещу партийното ръководство. Тогава 35-годишният спец по водни проекти мина метър, но сега гневът на шефовете му се стовари върху него. Особено след като гостуването му в Дамаск даде повод за въпроси дали БСП не подкрепя диктатора Асад. Голяма дандания за визитата на Ангелов вдигна в интернет пиарът на АБВ Нидал Алгафари, който се възмути как може червеният депутат да се среща с председателя на Народното събрание на Сирия. Други представители на сирийската общност у нас уточниха, че бившият шеф на червената организация в столичния район "Витоша" е имал цели 4 срещи с представители на властта в Дамаск. От БСП веднага реагираха на изцепката на Ангелов.
"Това негово действие е самостоятелна акция, която по никакъв начин не е съгласувана и не е подкрепена от парламентарната група на "Коалиция на България" или от ръководството на БСП, както и че разходите по нея са за сметка на народния представител", отсече зам.-председателят на парламента Мая Манолова. "На заседание на парламентарната група очакваме той да даде обяснения за своето поведение, което е изцяло в разрез с публичната позиция на БСП по отношение на решаването на кризата в Сирия, след което, вероятно, ще бъдат взети съответни действия", каза Манолова. Според близки до "Позитано" партийното наказание за Ангелов не му мърда..." - в. „Стандарт".

Предстоящият доклад на ЕК за България също е сред водещите теми:

„Мониторинговият доклад на Европейската комисия за България ще бъде много критичен, като в него ще бъде включен дори текст за това, че българските власти за загубили доверието на европейските си партньори, като са назначили медиен магнат за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност", съобщи EurActiv.
Без да споменава конкретни имена, докладът по механизма за сътрудничество и проверка поставя акцент на скандала, който доведе до протести, искащи оставката на правителството. През юни миналата година новосформираният парламент избра за шеф на ДАНС депутата от ДПС Делян Пеевски, което доведе до най-продължителните протести в България.
Параграфът, който засяга Пеевски, отбелязва, че работата на ДАНС е била затруднена с посочването на нов директор. Еврокомисията припомня, че препоръките ѝ ясно са били свързани с това назначенията за толкова отговорни постове да бъдат открити и да позволяват истинска конкуренция. "Комисията направи публични изявления по темата", припомня докладът.
"Назначеният се отказа и парламентът отмени решението си след тази и други реакции. Като цяло тези събития оставиха тежко наследство по отношение на доверието сред обществото и сред партньорите на България, за което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят ситуацията", пишат още наблюдателите.
В доклада се посочва още, че през изминалата година напредъкът на страната е бил "ограничен и крехък"..." - в. „Дневник".

„Брюксел загуби доверие в България заради Пеевски
С назначаването на депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС България уби доверието на европейските си партньори, констатира новият доклад на Еврокомисията за България, който ще бъде огласен официално в сряда по обед. Остро критичният документ не посочва поименно Пеевски, но от текста се разбира за кого става дума, съобщи базираното в Брюксел електронно издание "Юрактив".
В абзаца, отнасящ се до Пеевски, пише: "Отговорностите на ДАНС бяха поставени под въпрос от назначаването на нов директор. За такъв пост напълно важат препоръките на Комисията назначенията да се правят въз основа на ясна процедура, която позволява истинско съревнование и поставя ударението върху качествата и почтеността. Комисията е заемала публична позиция по този въпрос. Номинираният се оттегли и парламентът прегласува решението си в резултат на надигналите се реакции. Като цяло тези събития оставиха лоша следа в доверието на обществото и между партньорите на България, за чието преодоляване властите ще трябва да работят много упорито."
Докладът е изготвен съгласно Механизма за сътрудничество и проверка, въведен за контрол над България и Румъния от началото на членството им в ЕС през 2007 г. заради неефективната работа на съдебните им системи, корупцията на високо равнище и организираната престъпност. Той определя като "ограничен и крехък " общия напредък на България през последната година.
"Това е критичен доклад. Той не е партиен и политически, покрива управлението на три правителства за 18 месеца и отбелязва, че тази политическа несигурност не помага", е казал източник в Брюксел, цитиран в блога на журналиста Веселин Желев. "Има хора, които продължават да избягват правосъдието, има политическо влияние върху съдебната система", е добавил източникът, без да посочи имена.
Според БНР в доклада ясно е казано, че резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, а проектът БОРКОР е неуспех. Отчетено е отслабване на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите. Без да се споменава поименно Цветан Цветанов, е описано как бивш вътрешен министър кръщавал полицейски операции на името на магистрати, които не са отговорили на очакванията му, и че тази практика е била прекратена от приемника му през 2013 г. Макар и не поименно, Цветанов е посочен като изправен на съд министър заради нерегламентирано подслушване, а за случая с Христо Бисеров е посочено, че срещу един депутат е заведено дело за пране на пари.
Тежки критики търпи Комисията за конфликт на интереси и скандалът с тефтерчето на бившия й шеф Филип Златанов..." - в. „Сега".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини