23 °C

Кметовете от област Пловдив: Готови сме за кандидатстване по „Растеж и устойчиво развитие на регионите“

В изпълнение на приетото в следата на миналата седмица постановление на Министерски съвет, областният управител Венцислав Каймаканов проведе работна среща с кметовете  на населените места от областта  и ги запозна с целите на Програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите “. В програмата на правителството   е заложено усвояване на средства от държавния бюджет за тази година по програмата , с които се цели постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване на конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи.

Осемнайсетте общини в област Пловдив изразиха готовност  да предадат до сряда 22 януари, попълнени апликационни форми към проектите,  с  които ще кандидатстват за усвояване на средствата в размер на 500 млн по цялата програма.   80% от общините имат готови проекти в областите ВиК , транспортна-инфраструктура и благоустройство. Сред общините с проекти в по- тесен социален аспект са Раковски,  и Съединение, които ще защитават финансиране на учебни заведения, община Лъки, която кандидатства освен за пътища и за  закупуване и инсталация на енергоспестяващо осветление, а община Първомай ще търси финансиране за изграждане на център за възрастни хора. Кметовете заявиха  готовност да подготвят нужните формуляри в изключително кратките срокове, с които да търсят финансиране за проекти в съответните населени места. Всяка от местните администрации  сподели, че има подготвени предложения от два до четири проекта на различни фази. Най- реалистичен в очакванията си се оказа кметът на община Брезово, която ще разчита на 600 хиляди лева. Най- амбициозна се оказа програмата на община Асеновград, която по думите на кмета и може да предложи минимум 10 проекта на обща стойност около 16 млн. При повечето от общинските администрации обаче се забелязва реализъм на проектите, които кметовете възнамеряват да предадат, като внимателно прецезират съотношението- стойност на проекта и реална полза върху населението.  До 24 януари областните управители  трябва да подготвят списъка с документите и те да бъдат внесени в Междуведомствения съвет, който ще селектира предложенията по предварително зададените критерии, като съответствие с програмата на правителство;връзка между заложените в проекта цели, планираните за изпълнение дейности и очаквани резултати;връзка между резултата и размера на разходите, необходими за постигането му (реалистичност на заложеното финансиране);принос за подобряването на жизнената среда на национално, регионално и местно ниво;генериране на заетост и др.

На конкретни въпроси, свързани с подготовката на документацията кметовете ще разчитат на Дирекция „Финанси на общините“ в МФ. 

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
14 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
14 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
14 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
14 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
14 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
14 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
14 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
14 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
14 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
14 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
14 юли 2020
Последни новини