80% от новоназначените шефове в МОСВ били от ДПС

Депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева заяви, че 80% от новите директори на национални паркове, екоинспекции и басейнови дирекции са кадри на ДПС.Екоминистерството обяви имената им в последния момент преди коледните празници. Голяма част от и.д. шефовете запазват постовете си.

Василева коментира пред БНР, че назначенията със сигурност не са на хора, които могат да вземат решения.

Зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев обясни, че един ръководител не е необходимо да бъде специалист.
Ролята на директора била да е ръководител на административна структура.

"Избраните ръководители отговарят на изискванията на конкурса. Назначенията са извършени съобразно закона. Не знам да е имало политически натиск. На новоназначените трябва да им се даде срок от два-три месеца, за да навлязат в детайлите", каза той.

Тома Белев от "Зелени Балкани" обясни, че ръководителите на териториалните звена на министерството трябва да бъдат специалисти.
По думите му в България се обучават такива специалисти, но сред назначените - няма нито един.

"Ще се случи това, което се случва през последните години. Едни и същи обяснения, че предишните директори не са професионалисти. И сега никой никога не е работил в тази област. Ще им трябват не два-три месеца, а години. Материята е сложна. Директорите трябва да различават какво им предлагат експертите", смята той.

Белев обясни, че има проблем - обвързаността с една или друга партия.
Нямало лошо, че партийни членове стават ръководители, проблемът бил да не се превръща в партизанщина.
По думите му, сред тези, които в момента са избрани, има бивши депутати и партийни функционери, които не са успели по друг начин.

Назначените

За директор на национален парк „Пирин“ е избран Росен Баненски. Той е брат на зам.-кмета на община Банско, пишат „Капитал“ и OffNews.
Като управител на защитената територия той е длъжен да контролира ски зоната в парка, концесионер на която е фирма „Юлен“, а съакционер в „Юлен“ е община Банско.

За директор на парк „Централен Балкан“ е назначен Христо Башев – кадър на ДПС и кандидат за депутат от Габрово на последните парламентарни избори.

От 2012 г. Башев е председател на ДПС – Габрово, а години по-рано, от 2003 г. до 2007 г. е бил общински съветник от БСП.
Той е завършил психология и магистратура по стопанско управление, след което е учил политически мениджмънт в Академията за социална политика – София. Той заменя на поста Антон Станчев, който бе уволнен през лятото – магистър биолог със специализация по екология.

За директор на третия национален парк –"Рила", няма класирани кандидати.

Директор в регионалната екоинспекция в Пловдив (РИОСВ Пловдив) остава временно назначеният Тамер Бейсимов. Бейсимов беше главен секретар на екоминистерството при министър Джевдет Чакъров (правителството на тройната колаиция).

Русенската екоинспекция ще се ръководи от бившия си шеф по времето на тройната коалиция Дауд Ибрям. Ибрям, който бе назначен от министърката за и.д. директор, е областен лидер на ДПС.

Във Варна директор на екоинспекцията става Ерджан Ебатин, също областен председател на ДПС. РИОСВ - Велико Търново ще се ръководи от Елин Андреев - бивш депутат на ДПС.
В РИОСВ – Плевен директор става Радослав Илиевски. Илиевски е бивш депутат от БСП.

В РИОСВ – Монтана, директор става Любомир Иванов, кадър на Синята коалиция. В София директор остава временният шеф Ирена Петкова.
В РИОСВ – Хасково директор остава несменяемият от години Димитър Илиев.
В РИОСВ – Бургас директор става Антоний Иванов.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини