Истанбулското разузнаване пречи на прокуратурата

Директорът на истанбулската дирекция по сигурността Селями Алтънок, която бе въвлечена в големия корупционен скандал от 17 декември, е забранил на свой служител да се явява на прокурорски разпит, съобщава вестник „Хюриет". 

Началникът на разузнавателния отдел към службата Ахмет Аръбаш е бил привикан за да даде показания, но тази възможност му е била категорично отказана под заплаха от уволнение.

Прокуратурата разследва дали непосредствено преди провеждането на акцията е имало изтичане на информация, достигнала до разработваните лица.

За трима души е известно, че са знаели за течащото срещу тях разследване. Това са министърът на вътрешните работи Муаммер Гюлер,  неговият син Баръш Гюлер и бизнесменът от ирански произход Ръза Сарраф.

Припомняме, че 52-ма души, както и синовете на трима министри, бяха арестувани във връзка с разследване за корупция при обществени поръчки.

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган определикорупционното разследване като "мръсна операция" срещу правителството му, а част от полицейските началници, които са провели операциите в Истанбул и Анкара, бяха уволнени заради "злоупотреба със служебно положение".

Някои коментатори в Турция смятат, че арестите и последвалите уволнения в полицията са доказателство за драматични задкулисни развития в турската политика, едно от които е в самата управляваща Партия на справедливостта и развитието (АПК).

Предполага се, че враждата е между поддръжниците на Ердоган от една страна и на Фетхуллах Гюлен от друга, влиятелен ислямски духовник, който живее в САЩ, някогаподкрепял АПК и помогнал на партията да спечели три последователни избори от 2002 г. насам.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини