Обновиха "Искра" за над 1 млн. лева

Вчера официално беше открито обновено за над 1 051 000 лв  производство  във фирма „Искра“.  Извършени са инвестиции по ОП „Конкурентоспособност и технологично обновление на българската икономика“. В отделните производствени сектори- цеховете: „Плетачен“,  „Хекели“, „Тъкачен“,  „Подготвителен“ и „Багрилен“, са закупени машини от водещи производители в Европа – немските Херцог и Алмиг, швейцарските Якоб Мюлер, SSM и „Прециза“, испански „Риос“ – фирми, някои от които са над 100 годишна история. Изготвена е и маркетингова стратегия. Проектът на фирмата е за 840 000лв, от които 40%са от самофинансиране. Очаква се по програмата да бъдат възстановени 379000лв. Освен машините, подновена е сградата на цеха, закупен е компресор, оборудване за лаборатория и др.

На практика цехът от Брягово е пренесен в Първомай без да се прекъсва производството, като са запазени работните места на всички бряговци, въпреки необходимостта да се правят разходи по превоза им. За целта е закупен и микробус. В производството на фирма „Искра“ са започнали работа по програмите за „временна заетост“ и „старт в професията“ 10 трайно безработни лица, като четирима от тях ще останат на постоянен трудов договор след Нова година. Мажоритарният собственик и изпълняващ длъжността директор -Стойчо Шапатов е горд с новото оборудване и със социалната програма, която струва на фирмата около 50 000лв на година.

На събранието, пред работниците, той заяви, че приключват една успешна година в условията на криза. 30 години – подчерта той – от 1984  в този завод не е правена толкова мащабна инвестиция. Като основен проблем посочи нелоялната конкуренция на внасяните нелегално и необмитявани стоки от Турция и Китай.

Господин Шапатов благодари на хората с най – голям принос за осъществяването на проекта: инж. Марин Маринов, Димка Никова, инж. Нина Стоева, инж. Димитър Георгиев и ръководителите на отделните производствени звена. Обеща през следващата година столът на фирмата да стане по – добър от най- добрия ресторант в Първомай.

По случай предстоящите празници, работниците ще получат 290 лв надбавки, максималната стойност на ваучери за храна и един добре организиран традиционен банкет.

Теодора Кирякова

Новите машини
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини