Омазано дете – умно дете

Американски учени призовават родителите да позволяват на малките деца да размазват храната и течностите, докато се хранят, тъй като това им дава възможност да усетят констистенцията им, пише сп. DevelopmentalScience.

Учени от университета в Айова наблюдавали как деца на възраст 1,4 г. изучават 14 меки и течни обекта, от овесена каша до лепило. По-рано бе доказано, че изучаването на твърди предмети е по-лесно за децата, тъй като се разпознават лесно по форма и размер.

Авторите на изследването установили, че детето запомня по-лесно нови думи за променящи се обекти, ако то седи на високо столче, където обикновено се храни, тъй като точно тук то е свикнало да си има работа с меки и течни субстанции, които попадат в устата му.

Ако запознаете детето с нови обекти от този вид, когато то се намира на високо столче с масичка, то запомня думите по-добре, убедени са учените.

По време на експеримента децата, които най-много се „потопили” в изучаването на констистенцията, по-често определяли правилно вида на храната и запомняли името й.

Ако детето просто гледа чашата с мляко и чашата с лепило, как ще разбере каква е разликата, поясняват авторите на изследването.

Учените са категорични, че „изследователския хъс” на бебето, докато се намира в столчето за хранене, което родителите често определят като немърливо поведение и глезотия, помага на децата да натрупат речник, който е от голяма полза за бъдещето развитие на детето.

Източник: samotniroditeli.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини