Бизнесмен откупи и занесе в НИМ откраднат грифон от паметника Левски

В Националният исторически музей бе предаден един от откраднатите бронзови грифони от паметника на Васил Левски в София.

От НИМ съобщиха, че грифонът е бил откупен от български предприемач, който е обявил награда, надвишаваща сто пъти стойността на метала. Именно той е занесъл грифона в НИМ, след като разбрал, че от Столичната община вече са поръчали нови апликации.

От музея ще предадат грифона на зам.-кмета по културата в Общината, Тодор Чобанов.

Пожелалият анонимност предприемач е заявил, че офертата му за откупка на другите апликации остава в сила.

Припомняме, през октомври бяха откраднати осем от бронзовите орнаменти - грифони, от паметника.

„Добрата новина беше без предизвестие, просто в един хубав момент сутринта се появи един известен роден бизнесмен, пожелал да остане анонимен и съобщи, че е откупил един от бронзовите грифони", ни разказа директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Новината е хубава за Софийска община и за зам.-кметът по културата Тодор Чобанов, който е признал в разговор с Димитров, че общината вече е била поръчала да бъдат изработени липсващите грифони и ще спести пари.

„Има такава практика по света, явно нашият бизнесмен я е следвал", коментира проф. Димитров, като даде за пример с Русия, където руски бизнесмени редовно процедират по този начин и връщат изнесени паметници.

За съжаление в много случаи откраднатите паметници се начупват, съжали Димитров. Поне един от грифоните, откраднати от паметника „Левски" също е счупен, стана ясно днес, тъй като дарението на анонимния бизнесмен включва и отчупено парче от крака на друг от грифоните.

17.5 кг тежи полученият тази сутрин орнамент от паметника на Апостола, обясни проф. Димитров. Пред него анонимният бизнесмен е потвърдил, че е заплатил за него 100 пъти по-скъпо, отколкото е реалната цена на 1 кг. бронз. „На килограм цената е 6.5 лв, тоест той е платил 650 лв. или около 11 000 - 12 000 лв", изчисли директорът на НИМ.

Той не е питал дарителя защо не иска да се разкрива, но призна, че многократно го е призовал да го направи. Човекът е доста известен и друг път също е дарявал на НИМ, стана ясно още от думите на Божидар Димитров. „От други случаи знам, че не искат да се обявяват, тъй като се страхуват от рекет, отвличания и други", обясни Димитров.

Въпросният човек си е получил обаждане на обявения от него телефон, след което е била организирана среща в „гористата част на парк". Той потвърдил, че офертата остава валидна и за другите грифони.

Този, който го е продал не е човекът, който го е откраднал, обясни Димитров и подчерта, че за да се стигне до това грифонът да е НИМ днес, вероятно има пръст „някой барон, който е провел собствено разследване из определена етническа група".

Проф. Божидар Димитров разкаже и за друг подобен случай, когато е успял да спаси уникален бюст на Васил Левски, който днес е на разположение на всички посетители на музея.

Бдителен гражданин се обадил в музея и съобщил, че в пункт за изкупуване на метали се търкаля бюста на Апостола, като предоставил и телефон на съответния пункт.

Проф. Димитров се обадил на собственика с думите „Разбрах, че имаш дарение за нас. Към теб пътува джип, в който е зам.-директорът на музея, за да получи дарението". Собственикът на пункта отвърнал, че няма никакво дарение и може да предостави бюста, стига за него да бъде платено, но тогава проф. Димитров добавил, че зад първия джип пътува втори такъв, в който няма представители на музея, а на съответните служби и дарението отново ще се случи, но вероятно с по-тежки последствия за „дарителя".

Въпросният бюст е дело на големият български скулптор Петър Балабанов от 30-те години на миналия век, като е единственият бюст у нас, на който Апостола е изобразен с четническа униформа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини