Ставаш лекар без пари. Преглед на печата

24 часа: През 2015 г. ще връщат данък върху заплата от 340 лв.

10%, които хората, получаващи минимална заплата, плащат като данък през 2014 г., ще се върнат като данъчен кредит през 2015 г. Това записаха депутатите от бюджетната комисия, които за рекордно кратко време, с гласувания на цели глави "анблок" приеха бюджет 2014 г. на второ четене.

24 часа: Прокуратурата върна 2,6 кг злато на снахите на Цар Киро

Районната прокуратура в Асеновград е върнала конфискуваното злато на ромската фамилия Рашкови.

"Получихме го, нищо не липсва, всичко е точно", заяви пред "24 часа" вчера синът на Цар Киро - Ангел.

Накитите тежат 2,6 кг и включват гривни, обеци, пръстени, синджири, верижки, висулки, кръстчета, звездички, камъчета, часовници. Сред върнатото е и прословутият златен биберон.

 

Труд: Делото "Батко" доведе до отчаяние вещо лице

Проточилото се вече пета година дело срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, добило известност като аферата "Батко и братко", изнерви до краен предел експерт. След като днес за пореден път процесът беше отложен в Софийския градски съд, вещото лице Тодорка Велева поиска отвод..

Труд: Снегът обичайно блокира страната

Няколкото сантиметра сняг изправиха на нокти половината страна. Част от Северозападна България осъмна без ток. Стотици перничани се оказаха хванати в капана на непочистения път за София през Владая и не успяха да стигнат навреме за работа.

Стандарт: Стражари и апаши на границата

Нова група имигранти пристигна в Елхово малко след 15 часа вчера. Те са заловени край Малко Търново. Всички 21 души са сирийци. Сред тях са петима студенти от Дамаск, избягали след последната бомбардировка преди 10-ина дни. Докарват ги в бял автобус. Задържаните са лежали в ареста на "Гранична полиция" 24 часа. В разпределителния център ще стоят 3-4 дни. После ще бъдат изпратени в някое от общежитията в "Любимец", "Военна рампа" или "Овча купел". Почти всички от групата носят лични документи със себе си, което е типично за сирийските бегълци от войната. Един от имигрантите призна, че платили по 1000 евро, за да преминат границата. Други пък съобщават за тарифа до Е4000. Имало и случаи, когато 7-членно семейство е било накарано да плати 28 000 евро, за да мине браздата между Турция и България.

След новия план на МВР да построи 30-километрова подвижна ограда турските каналджии са сменили маршрута. "Прекосяването на границата се е изместило на изток в към Болярово и Малко Търново", казва директорът на Регионалната дирекция на "Гранична полиция" комисар Стоян Иванов. Това става, след като МВР на практика затвори границата в района на ГКПП-Лесово чрез масирано полицейско присъствие.

"Нашата игра е като на котка и мишка, сега като построим подвижната ограда, ще се насочат към Резовска река. След това, понеже е подвижна, ще е преместим още по на изток", коментира Иванов.

 

Стандарт: Ставаш лекар без пари

Съвсем скоро бъдещите лекари може да следват без пари. Просветното министерство обмисля варианти, при които със средства от Европа да бъдат покрити таксите на младежите, учещи в приоритетни за държавата специалности. Другата идея е техните стипендии да бъдат увеличени, разказа зам.-министърът на образованието Иван Кръстев. Става дума за професии като педагогика, медицина, компютри и някои от инженерните специалности, в които имаме недостиг на кадри. "Това не е окончателният списък. Ще разработим цял комплекс от мерки за привличане на млади хора, които не се изчерпват само със стипендиите. Все още обсъждаме какви да бъдат, засега това е само един от вариантите", обясни Кръстев пред "Стандарт". Парите ще бъдат по новата европрограма "Наука и образование", която се очаква да тръгне догодина.

Монитор: И царисти бягат при Бареков

Царистите масово започнаха да преминават към оглавяваното от Николай Бареков движение „България без цензура", следвайки примера на присъединилите се вече към редиците му знакови фигури на ГЕРБ, „Движение България на гражданите" и СДС.

Сега: Партиите не отстъпиха нито лев от държавната си субсидия

На фона на острото политическо противопоставяне в страната партиите - управляващи и опозиция, постигнаха пълно единодушие по една тема - запазването на размера на държавната им субсидия. Въпреки поетия от БСП ангажимент бюджетната комисия снощи запази парите на партиите на сегашното им ниво при второто четене на бюджета за следващата година. За 2014 г. те ще получат почти 39 милиона лева.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини