Без месо и гушкане до Коледа от днес

От днес до Бъдни вечер остават само 40 дни. Затова и на 15-ти ноември започват Коледни пости или т.нар. Малка четиридесетница.

Преди Рождеството вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - Божия син Исус Христос.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, но в крайна сметка, човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

По време на Коледните постове задължително обаче не се ядат храни от животински произход като: месо, мляко, сирене, яйца и кашкавал.

Богоугодна храна е обаче рибата. Разрешено е и виното, но само в дните без сряда и петък.

Независимо точно в кой ден от седмицата се пада 6-ти декември, на Никулден миряните могат да хапнат риба и да вдигнат наздравица с чаша вино.

Безгръбначните животни (охлюви, миди, октоподи и др.) също се приемат за постни храни.

До Въведение Богородично(21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление- Йордановден, който е на 6-ти януари, двойките, който са решили да сключат църковен брак също трябва да се откажат от идеята си, защото венчавките са забранени.

40-дневният Рождественски пост често е наричан още "Четиридесетница на апостол Филип", тъй като се празнува веднага след Деня на апостол Филип - 14 ноември.

Установен е сравнително късно - в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини