Полицаите изоставени пред заразите на границата

Командированите по границата с Турция полицаи са оставени без ваксини срещу заразите, нахлуващи с бежанците. Покрай кризата униформените изплакаха, че не се извършва никаква превенция за защита на здравето им от страна на държавата. Полицаите са се съгласили да бъдат ваксинирани, главно срещу Хепатит А, но до този момент нищо не е предприето. Новите граничари се оплакаха, че нямат и елементарни предпазни средства, за да се опазват от болести при контакт с прииждащите нелегални.

Затова синдикалната федерация на служителите на МВР оборудва командированите с предпазни средства. Членове на Управителния съвет на синдиката занесоха на колегите си, които по неволя сега са граничари 7 000 латексови ръкавици за обиските на задържаните, 3 000 предпазни маски и 12 кг. концентриран препарат за дезинфекция.

Похарчили сме 700 лв. за предпазните материали от бюджета на синдиката. Сумата не е голяма, но факт е, че държавата не помисли за осигуряването на тези средства и за предпазването на служителите си“, коментира Генади Генев от УС на полицейския синдикат.

Близо 1000 редови полицаи от различни краища на страната бяха изпратени в началото на седмицата по браздата като жива ограда срещу набезите на нелегалните.

Полицаите обаче се притесняват, че когато се окажат лице в лице с нелегалните, които залавят като нарушители на държавната ни граница, опасността от зарази е огромна. Някои от командированите работят в самия транзитен център в Елхово, където вече има регистрирани случаи на хепатит „А“. Хората поемат постовете на ротационен принцип от по 14 дни.

„Центърът в Елхово е нещо като разпределителница. Тук хората, които са задържани в нарушение по границата тепърва се проверяват. Повечето от тях идват от рискови страни с различни инфекциозни заболявания. Нямам осигурени никакви предпазни средства, което означава, че всяка секунда рискувам да се заразя, а след като мине командировката ми да занеса заразите в къщи, при децата си“, казва един от командированите.

Полицаите са настанени в хотели в Сливен, Ямбол и Елхово. За изхранването си се грижат с 20-те лева, които им се полагат за командировка на ден.

Често дежурството им на границата продължава вместо 12 часа, по 15-16 часа. Когато са на работа до постовите си застави обаче им се налага да пътуват по 30 км в едната посока, заради което понякога работният им ден набъбва на 20 часа.

Друг от проблемите, който поставят командированите полицаи е, че много от колегите им се чувстват неподготвени за службата на граничари, която им се налага да вършат в момента. „Психическото натоварване е огромно. Може би преди да ни командироват трябваше да минем някакво обучения за работата на гранични патрули“, смята полицаите.

Много от тях са оставили районите, за които са отговаряли буквално оголени откъм охрана заради командировката. Притесняват се, че това може да доведе до активиране на престъпните групи по места.

В Панагюрище отговарям за 1/3 от охраната на града. Това означава -за около 6 300 души. Трето денонощие съм в Елхово. По разпределение работя в самия транзитен бежански център. Моята позиция в Панагюрище сега покриват останалите ми колеги, но охраната е по-рехава. Това може да стане предпоставка за набези, за увеличаване на битовата престъпност“, опасява се младши полицейски инспектор Велко Маслев от РПУ Панагюрище.


Разпределените по браздата пък разказват, че за няколко денонощия, са стопирани десетки групи имигранти да пресекат от турско в българско. Хората обаче са категорични, че не са ставали свидетели техни колеги да бият нарушителите, за да ги откажат от влизане, както имаше разгласена информация. Признават обаче за предупредителна стрелба във въздуха към нелегалните групи.

От полицейския синдикат са категорични, че настояват за превенция за здравето на колегите си. И ще следят стриктно за предпазните средства, които им се осигуряват. Освен това започва и отчет под лупа затова как се отразяват допълнителните часове труд на полицаите по границата, а също и дали те ще бъдат заплатени според норматива.

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини