И първомайската болница подписа анекса за по- малко пари

В края на миналата седмица д-р Румяна Бойлова е подписала анекс, с който се съгласява МБАЛ –Първомай да получи 80% от заработените през месец септември средства. Това каза самата тя и обясни, че така са постъпили всички болници от областта. Управителят на болничното заведение потвърди, че  болницата няма да спре приема на пациенти, те ще бъдат лекувани, а работещите  ще получават заплатите си. Ако до края на годината начинът на финансиране от НЗОK остане същия т.е. 80% от изработената дейност, ще бъдат отложени някои плащания на доставчиците, които ще бъдат компенсирани през януари, за когато от касата обещават да бъде разплатен остатъкът.

Болницата няма задължения и това за сега ще я спаси. Една малка болница не може да реши глобално проблемите в българското здравеопазване – каза още д-р Бойлова. Частните болници разчитат на двойно финансиране, а тук платените медицински услуги са много малка част от финансовите приходи. Все пак през 9-те месеца на 2013 г. са заработени и изплатени от НЗОК 100 000 лв повече отколкото  за същия период през миналата.

За управителя най- удовлетворяващ е фактът, че са осигурени лекари- специалисти за всички отделения, и че  в две от отделенията има доста подмладен сестрински състав.

Намаленото финансиране няма да окаже влияние върху реализирането на проектите. Преди ден е приключил единият – за безопасни условия на труд, а сега се очаква финансирането по проект за „Енергийна ефективност“. 

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини