16 °C

Нов проект за многостранно сътрудничество започнаха в СОУ

Две ученички -  Боряна Вълкова и Кристина Стоева гостуваха на свои връстници от сицилианското градче Кампофеличе ди Рочела. Възпитаничките на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ подготвиха и представиха  презентация, която запозна домакините с училището и района, в който живеят. Предложиха и своя идея за лого на проекта, в който участват – „Гласове, обединяващи Европа“.

Това е новият проект, спечелен от колектив на  СОУ “Проф. д-р Асен Златаров“ и е по секторна програма Коменски, многостранно партньорство от програма „Учене през целия живот“. Той стартира на 01.09.2013год. и ще завърши на 31.07.2015год.

Българското училище ще си партнира с 8 европейски държави: Великобритания, Франция, Испания, Италия, Турция, Румъния, Полша и Германия в работата по темата “Гласове, обединяващи Европа“. Възрастта на участващите ученици е 10 – 12г. За разлика от други проекти, в този по-голяма роля ще играят учителите. При всички посещения в страните - партньори учениците ще нощуват при свои връстници в съответната държава.

В първата група, освен ученичките пътуваха и Веселка Шопова – координатор на проекта, Елена Иванова – директор и учителите по математика и информационни технологии  Таня Сребрева и Ваня Георгиева .

В Кампофеличе ди Рочела се състоя официалното стартиране на проекта. Имаше две работни срещи, на които учителите отчетоха изпълнението на извършеното досега и направиха необходимите уточнения за работа по предстоящите задачи от работната програма. Учениците участваха в младежка среща, на която имаха възможност да общуват със свои връстници от всички страни партньори. Първомайската група посети различни забележителности в региона, опитаха традиционни сицилиански ястия. Момичетата разказаха, че са впечатлени от типичната италианска паста, която е присъствала сутрин, обед и вечер на масата им; от съчетанието на море и планини и особено от сицилианското гостоприемство. „Научихме много за тяхната култура и ежедневие – споделиха момичетата - Запознахме се с деца от други страни. Всичко беше забавно, особено първата вечер когато разбрахме, че италианските деца, при които нощувахме не разбират английски. Най-много се забавлявахме в автобуса, с който ни развеждаха. Тогава децата от всички страни пееха и танцуваха“.

А госпожа Шопова допълни: „Всички останахме много доволни от свършеното в Италия. Вече се подготвяме за следващото посещение в Испания. Но до тогава има доста задачи за разработване.“

„Гласове обединяващи Европа“ не е първият европейски проект, по който работят тя и колегите ѝ. На 30.09.2013год. успешно приключи работата по два европейски проекта 

Единият - „Капка вода за бъдещето“  беше проект за многостранно партньорство, който даде възможност на 30 ученика и 16 учители от училището да посетят 4 европейски държави: Румъния, Франция, Португалия и Турция. По другия -две ученички живяха 3 месеца в португалски семейства и посещаваха учебни занятия в училище в гр. Монталегре, Португалия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини