1 °C

Нов проект за многостранно сътрудничество започнаха в СОУ

Две ученички -  Боряна Вълкова и Кристина Стоева гостуваха на свои връстници от сицилианското градче Кампофеличе ди Рочела. Възпитаничките на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ подготвиха и представиха  презентация, която запозна домакините с училището и района, в който живеят. Предложиха и своя идея за лого на проекта, в който участват – „Гласове, обединяващи Европа“.

Това е новият проект, спечелен от колектив на  СОУ “Проф. д-р Асен Златаров“ и е по секторна програма Коменски, многостранно партньорство от програма „Учене през целия живот“. Той стартира на 01.09.2013год. и ще завърши на 31.07.2015год.

Българското училище ще си партнира с 8 европейски държави: Великобритания, Франция, Испания, Италия, Турция, Румъния, Полша и Германия в работата по темата “Гласове, обединяващи Европа“. Възрастта на участващите ученици е 10 – 12г. За разлика от други проекти, в този по-голяма роля ще играят учителите. При всички посещения в страните - партньори учениците ще нощуват при свои връстници в съответната държава.

В първата група, освен ученичките пътуваха и Веселка Шопова – координатор на проекта, Елена Иванова – директор и учителите по математика и информационни технологии  Таня Сребрева и Ваня Георгиева .

В Кампофеличе ди Рочела се състоя официалното стартиране на проекта. Имаше две работни срещи, на които учителите отчетоха изпълнението на извършеното досега и направиха необходимите уточнения за работа по предстоящите задачи от работната програма. Учениците участваха в младежка среща, на която имаха възможност да общуват със свои връстници от всички страни партньори. Първомайската група посети различни забележителности в региона, опитаха традиционни сицилиански ястия. Момичетата разказаха, че са впечатлени от типичната италианска паста, която е присъствала сутрин, обед и вечер на масата им; от съчетанието на море и планини и особено от сицилианското гостоприемство. „Научихме много за тяхната култура и ежедневие – споделиха момичетата - Запознахме се с деца от други страни. Всичко беше забавно, особено първата вечер когато разбрахме, че италианските деца, при които нощувахме не разбират английски. Най-много се забавлявахме в автобуса, с който ни развеждаха. Тогава децата от всички страни пееха и танцуваха“.

А госпожа Шопова допълни: „Всички останахме много доволни от свършеното в Италия. Вече се подготвяме за следващото посещение в Испания. Но до тогава има доста задачи за разработване.“

„Гласове обединяващи Европа“ не е първият европейски проект, по който работят тя и колегите ѝ. На 30.09.2013год. успешно приключи работата по два европейски проекта 

Единият - „Капка вода за бъдещето“  беше проект за многостранно партньорство, който даде възможност на 30 ученика и 16 учители от училището да посетят 4 европейски държави: Румъния, Франция, Португалия и Турция. По другия -две ученички живяха 3 месеца в португалски семейства и посещаваха учебни занятия в училище в гр. Монталегре, Португалия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
27 яну 2021
Последни новини