27 °C

Нов проект за многостранно сътрудничество започнаха в СОУ

Две ученички -  Боряна Вълкова и Кристина Стоева гостуваха на свои връстници от сицилианското градче Кампофеличе ди Рочела. Възпитаничките на СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ подготвиха и представиха  презентация, която запозна домакините с училището и района, в който живеят. Предложиха и своя идея за лого на проекта, в който участват – „Гласове, обединяващи Европа“.

Това е новият проект, спечелен от колектив на  СОУ “Проф. д-р Асен Златаров“ и е по секторна програма Коменски, многостранно партньорство от програма „Учене през целия живот“. Той стартира на 01.09.2013год. и ще завърши на 31.07.2015год.

Българското училище ще си партнира с 8 европейски държави: Великобритания, Франция, Испания, Италия, Турция, Румъния, Полша и Германия в работата по темата “Гласове, обединяващи Европа“. Възрастта на участващите ученици е 10 – 12г. За разлика от други проекти, в този по-голяма роля ще играят учителите. При всички посещения в страните - партньори учениците ще нощуват при свои връстници в съответната държава.

В първата група, освен ученичките пътуваха и Веселка Шопова – координатор на проекта, Елена Иванова – директор и учителите по математика и информационни технологии  Таня Сребрева и Ваня Георгиева .

В Кампофеличе ди Рочела се състоя официалното стартиране на проекта. Имаше две работни срещи, на които учителите отчетоха изпълнението на извършеното досега и направиха необходимите уточнения за работа по предстоящите задачи от работната програма. Учениците участваха в младежка среща, на която имаха възможност да общуват със свои връстници от всички страни партньори. Първомайската група посети различни забележителности в региона, опитаха традиционни сицилиански ястия. Момичетата разказаха, че са впечатлени от типичната италианска паста, която е присъствала сутрин, обед и вечер на масата им; от съчетанието на море и планини и особено от сицилианското гостоприемство. „Научихме много за тяхната култура и ежедневие – споделиха момичетата - Запознахме се с деца от други страни. Всичко беше забавно, особено първата вечер когато разбрахме, че италианските деца, при които нощувахме не разбират английски. Най-много се забавлявахме в автобуса, с който ни развеждаха. Тогава децата от всички страни пееха и танцуваха“.

А госпожа Шопова допълни: „Всички останахме много доволни от свършеното в Италия. Вече се подготвяме за следващото посещение в Испания. Но до тогава има доста задачи за разработване.“

„Гласове обединяващи Европа“ не е първият европейски проект, по който работят тя и колегите ѝ. На 30.09.2013год. успешно приключи работата по два европейски проекта 

Единият - „Капка вода за бъдещето“  беше проект за многостранно партньорство, който даде възможност на 30 ученика и 16 учители от училището да посетят 4 европейски държави: Румъния, Франция, Португалия и Турция. По другия -две ученички живяха 3 месеца в португалски семейства и посещаваха учебни занятия в училище в гр. Монталегре, Португалия.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
18 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
18 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
18 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
18 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
18 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
18 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
18 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
18 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
18 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
18 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
18 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
18 сеп 2020
Последни новини