„Атака” застава зад Борисов при вот за бежанците

Депутатите на Волен Сидеров и на Бойко Борисов може да си стиснат ръцете при вот на недоверие срещу кабинета заради бежанската криза. "Атака" биха подкрепили вот на недоверие срещу кабинета по темата за сирийците, заяви националистът Явор Нотев пред БНР. "Струва ми се, ако на тази плоскост се намерят допирни точки, няма проблем да се стигне до обща инициатива в рамките на този вече поизхабен за съжаление инструмент - вота на недоверие", каза той. Но уточни, че ако вотът е внесен от ГЕРБ, подкрепата на "Атака" ще зависи от формулировката му. Соцдепутатът Таско Ерменков пък посъветва ГЕРБ да не внасят вот заради бежанците. "Така, чисто приятелски, да ги предупредя само", каза той. Дори и "Атака" да подкрепи ГЕРБ при вот, кабинетът не е застрашен, тъй като двете партии събират общо 120 депутати от нужни поне 121.

На извънредно заседание днес Министерският съвет да обсъди новите бази за бежанци, както и какви са условията, в които живеят сирийците. Може скоро да има два нови лагера - става дума за бивши военни имоти с отпаднала необходимост в софийско село и военна база в кресненско село, научи "Стандарт". На сбирката на министрите ще присъства и шефът на Агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев, който ще отговаря в блиц контрол на въпроси на министрите. Доклади ще изнесат вицепремиерът и МВР шеф Цветлин Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов. Очаква се Йовчев да направи подробен анализ на ситуацията в страната - точен брой на бежанците, как са разпределени по групи - мъже, жени, деца и страните, от които идват.

За справяне с кризата ведомствата ще поискат от хазната 27 млн. лв. допълнително. Сумата е била обсъдена на заседанието на министрите миналата сряда, но едва днес ще стане ясно дали финансовият министър Петър Чобанов я приема. МВР шефът ще трябва да обоснове поисканите над 21 млн. лв. от ведомството му. 10 млн. лв. от тях ще бъдат преведени на Агенцията за бежанците. Други 5 млн. лв. ще са за изграждането на 30-километровата телена ограда на границата с Турция край Елхово. Военният министър Ангел Найденов пък ще представи доклад за организацията на заграждения край Елхово. Очакванията са армейци да подготвят терена, като най-вероятно военни машини ще изравнят и подготвят терена.

Социалният министър Хасан Адемов трябва да отговори дали може в столицата да се разкрият още социални трапезарии за зимата, както и нов център за временно настаняване на бездомници.

Междувременно днес зам.-министърът на МВР Васил Маринов ще приеме дарение от Словакия - ТИР с легла, матраци и оборудване за лагерите.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини