Температурите се понижават в началото на октомври, идат валежи

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за равнините е между 11˚и 15˚, във високите полета — между 8˚ и 11˚, в планинските райони — от 4˚ до 8˚. Най-високите температури ще бъдат между 21° и 26°, а най-ниските – между минус 3° и 2°.

Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН, съобщи “Фокус”. Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 mm, в югоизточните райони — между 60 и 90 mm, а в планините — от 80 до 100 mm. Тази година се очаква месечната сума на валежите да бъде около нормата. В началото на първото десетдневие на октомври температурите ще се понижат, по-чувствително дневните. Ще бъде ветровито, ще има и валежи. Впоследствие, към средата на десетдневието ще се изясни, ще се понижат и минималните температури и тогава се очакват и първите по-масови есенни слани. През втората половина от десетдневието времето ще бъде променливо, без съществени валежи, ще има и слънчеви часове.

През второто десетдневие ще се редуват спокойни и сравнително топли дни и дни, в които ще преминават атмосферни смущения, при което ще има условия за валежи. Най-голяма е вероятността за това около 11-ти, около 14-ти и около 18-ти. Те ще са последвани от краткотрайно застудяване, при което на места ще има слани. Като цяло за периода средноденонощните температурите ще останат близки и малко по-високи от обичайните.

През третото десетдневие се очакват повече топли и слънчеви дни от нормалното, но с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове, а тенденция към по-променливо време има през втората част на периода.

Днес времето над страната ще бъде предимно облачно, на места със слаби превалявания. След обяд от запад ще започне намаление на облачността. Максимални температури между 16° и 21°, в Югозападна България до 25°, в София 19°.

По Черноморието ще е със значителна облачност, на места със слаби превалявания. Вятърът ще е слаб до умерен от изток - югоизток. Максимални температури 17-20°. Вълнението ще е 2-3 бала.

Над планините ще е предимно облачно и ще има слаби превалявания. Облачният слой често ще обхваща билните части. Вятърът по високите части ще е умерен от запад. Дневна температура на 1200 метра 13-14°, на 2000 около 7°.

Атмосферното налягане е много близко до средното за септември и през деня ще се задържи почти без промяна.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини