Отивам в Taumatawhakatangi hangakoauauotamatea pokaiwhenuakitanatahu (видео)

Да, има такова място. На езика на маорите думата (защото товa е една дума) означава "Мястото, където Тамати, мъжът с големите колена, който се плъзна, изкачи и погълна планините, известен като "поглъщаш земя", свиреше с флейтата си на своята любима". Това е второто най-дълго наименование на място в света. Не че няма още шантави имена, просто как да кажеш на мама или на гаджето "Чакай ме, отивам в Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu"..., Наистина е героично.

Разбира се новозеландските служби съкратили приказното име до по-краткото и произносимо Томайта.

Тамати е митична личност, изследовател на Земята и пътешественик.

В по-нови времена предългото географско название е вдъхновило няколко песни. Включено е в излезлия през 1976 г. (повторно издаден през 1979 г.) сингъл "The Lone Ranger" на групата British Quantum Jump. Има го и в новозеландска балада оптеди половин век на Peter Cape. Чешката група Mako! Mako композира песента Taumata, където пълното име на хълма е единствената дума в текста. Тенис звездата Мартина Навратилова се научила да произнася думата, когато била десетгодишна.

Само за сведение най-дългото име на град е "Krungthep mahanakhon udomrajniwes mahasatarn amorn pimarn avaltarnsatit sakatattiya visanukram Prasit", което е другото име на столицата на Тайланд Банкок.

Ето и песента на Мако! Мако. Можете да репетирате с нея, за да можете при необходимост да кажете на мама или гаджето "Чакай ме, отивам в Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu...

 

Ето я и песента на Quantum Jump - The Lone Ranger. Тя била забранена и спряна от ефир заради послания, свързани с дрога и хомосексуализъм. Обаче звучала дълго, заради ТВ и радиопредаванията на Кени Евърет. Така се стигнало до преиздаването й.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини