14 °C

Двама са победителите в конкурса за кларнетисти

Двама са носителите на голямата награда в конкурса „С мелодиите на Стойчо Кузмов“  тази година. Жури в състав акад. Петко Радев, ректорът на АMТИИ акад. Милчо Василев и кларнетистът на Конушенския народен оркестър Никола Илиев определи за най- добри интерпретатори на музиката на Стойчо Кузмов Хари Асенов от оркестър Марица и Божидар Стрехин „Млади тракийци“.

Един от най-добрите кларнетисти в България – акад. Петко Радев с разочарование отбеляза, че много от участниците не са се придържали към регламента на конкурса. Музикантите не познават добре творчеството на големия музикант – Стойчо Кузмов – каза академикът и призна с болка, че за сега то никъде не се изучава. Надежда има – допълни той – тази година за пръв път ще има магистърска програма за кларнет – народна музика.

Журито единодушно е избрало победителите в конкурса, като членовете му не са имали съмнение в техните способностите. Това са и кларнетистите, показали най- добро познаване, изпълнение и интерпретация на мелодиите на Стойчо Кузмов. Освен Хари Асенов и Божидар Стрехин, поощрителна награда получи и Тошко Генев от оркестър „Родопи“.

Победителите получиха грамоти и скромни парични суми по думите на организаторите. Наградите бяха връчени от кмета на общината Ангел Папазов, а заедно с него на сцената се качи и извънредният и пълномощен посланик на Украйна Микола Балтажи. „Народ, който пази традицията си, фолклора, народната си музика, само този народ може да оцелее“-каза негово превъзходителство в краткото си приветствие към събралите се площада почитатели на тракийската музика. Той отправи покана за културно и икономическо сътрудничество.

От името на съорганизатора на празниците – Община Първомай, кметът Ангел Папазов благодари на читалищните дейци за отличната им организация. Празникът е дело на цялото читалище-Настоятелство, Председател и всички щатни и нещатни служители. Трудно е да се упоменат всички имена. Подготовката на един такъв изключително тежък за организация празник започва месеци преди събитието. Заслугата е на всички, заети с него – от разпределянето на задачите, през строенето на шатрите, финансовите въпроси, заснемането, видеозаписите, посрещане и изпращани на гостите, настаняване в хотели, контакти с медиите и много други подробности, та дори и до чистотата. Всички те освен организатори са и домакини на събитието. А подготовката за XVI-ия празник вече е запозначала.

Н.пр. Микола Балтажи и кметът Ангел Папазов
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини