2 °C

Двама са победителите в конкурса за кларнетисти

Двама са носителите на голямата награда в конкурса „С мелодиите на Стойчо Кузмов“  тази година. Жури в състав акад. Петко Радев, ректорът на АMТИИ акад. Милчо Василев и кларнетистът на Конушенския народен оркестър Никола Илиев определи за най- добри интерпретатори на музиката на Стойчо Кузмов Хари Асенов от оркестър Марица и Божидар Стрехин „Млади тракийци“.

Един от най-добрите кларнетисти в България – акад. Петко Радев с разочарование отбеляза, че много от участниците не са се придържали към регламента на конкурса. Музикантите не познават добре творчеството на големия музикант – Стойчо Кузмов – каза академикът и призна с болка, че за сега то никъде не се изучава. Надежда има – допълни той – тази година за пръв път ще има магистърска програма за кларнет – народна музика.

Журито единодушно е избрало победителите в конкурса, като членовете му не са имали съмнение в техните способностите. Това са и кларнетистите, показали най- добро познаване, изпълнение и интерпретация на мелодиите на Стойчо Кузмов. Освен Хари Асенов и Божидар Стрехин, поощрителна награда получи и Тошко Генев от оркестър „Родопи“.

Победителите получиха грамоти и скромни парични суми по думите на организаторите. Наградите бяха връчени от кмета на общината Ангел Папазов, а заедно с него на сцената се качи и извънредният и пълномощен посланик на Украйна Микола Балтажи. „Народ, който пази традицията си, фолклора, народната си музика, само този народ може да оцелее“-каза негово превъзходителство в краткото си приветствие към събралите се площада почитатели на тракийската музика. Той отправи покана за културно и икономическо сътрудничество.

От името на съорганизатора на празниците – Община Първомай, кметът Ангел Папазов благодари на читалищните дейци за отличната им организация. Празникът е дело на цялото читалище-Настоятелство, Председател и всички щатни и нещатни служители. Трудно е да се упоменат всички имена. Подготовката на един такъв изключително тежък за организация празник започва месеци преди събитието. Заслугата е на всички, заети с него – от разпределянето на задачите, през строенето на шатрите, финансовите въпроси, заснемането, видеозаписите, посрещане и изпращани на гостите, настаняване в хотели, контакти с медиите и много други подробности, та дори и до чистотата. Всички те освен организатори са и домакини на събитието. А подготовката за XVI-ия празник вече е запозначала.

Н.пр. Микола Балтажи и кметът Ангел Папазов
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини