27 °C

Двама са победителите в конкурса за кларнетисти

Двама са носителите на голямата награда в конкурса „С мелодиите на Стойчо Кузмов“  тази година. Жури в състав акад. Петко Радев, ректорът на АMТИИ акад. Милчо Василев и кларнетистът на Конушенския народен оркестър Никола Илиев определи за най- добри интерпретатори на музиката на Стойчо Кузмов Хари Асенов от оркестър Марица и Божидар Стрехин „Млади тракийци“.

Един от най-добрите кларнетисти в България – акад. Петко Радев с разочарование отбеляза, че много от участниците не са се придържали към регламента на конкурса. Музикантите не познават добре творчеството на големия музикант – Стойчо Кузмов – каза академикът и призна с болка, че за сега то никъде не се изучава. Надежда има – допълни той – тази година за пръв път ще има магистърска програма за кларнет – народна музика.

Журито единодушно е избрало победителите в конкурса, като членовете му не са имали съмнение в техните способностите. Това са и кларнетистите, показали най- добро познаване, изпълнение и интерпретация на мелодиите на Стойчо Кузмов. Освен Хари Асенов и Божидар Стрехин, поощрителна награда получи и Тошко Генев от оркестър „Родопи“.

Победителите получиха грамоти и скромни парични суми по думите на организаторите. Наградите бяха връчени от кмета на общината Ангел Папазов, а заедно с него на сцената се качи и извънредният и пълномощен посланик на Украйна Микола Балтажи. „Народ, който пази традицията си, фолклора, народната си музика, само този народ може да оцелее“-каза негово превъзходителство в краткото си приветствие към събралите се площада почитатели на тракийската музика. Той отправи покана за културно и икономическо сътрудничество.

От името на съорганизатора на празниците – Община Първомай, кметът Ангел Папазов благодари на читалищните дейци за отличната им организация. Празникът е дело на цялото читалище-Настоятелство, Председател и всички щатни и нещатни служители. Трудно е да се упоменат всички имена. Подготовката на един такъв изключително тежък за организация празник започва месеци преди събитието. Заслугата е на всички, заети с него – от разпределянето на задачите, през строенето на шатрите, финансовите въпроси, заснемането, видеозаписите, посрещане и изпращани на гостите, настаняване в хотели, контакти с медиите и много други подробности, та дори и до чистотата. Всички те освен организатори са и домакини на събитието. А подготовката за XVI-ия празник вече е запозначала.

Н.пр. Микола Балтажи и кметът Ангел Папазов
Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини