Двама са победителите в конкурса за кларнетисти

Двама са носителите на голямата награда в конкурса „С мелодиите на Стойчо Кузмов“  тази година. Жури в състав акад. Петко Радев, ректорът на АMТИИ акад. Милчо Василев и кларнетистът на Конушенския народен оркестър Никола Илиев определи за най- добри интерпретатори на музиката на Стойчо Кузмов Хари Асенов от оркестър Марица и Божидар Стрехин „Млади тракийци“.

Един от най-добрите кларнетисти в България – акад. Петко Радев с разочарование отбеляза, че много от участниците не са се придържали към регламента на конкурса. Музикантите не познават добре творчеството на големия музикант – Стойчо Кузмов – каза академикът и призна с болка, че за сега то никъде не се изучава. Надежда има – допълни той – тази година за пръв път ще има магистърска програма за кларнет – народна музика.

Журито единодушно е избрало победителите в конкурса, като членовете му не са имали съмнение в техните способностите. Това са и кларнетистите, показали най- добро познаване, изпълнение и интерпретация на мелодиите на Стойчо Кузмов. Освен Хари Асенов и Божидар Стрехин, поощрителна награда получи и Тошко Генев от оркестър „Родопи“.

Победителите получиха грамоти и скромни парични суми по думите на организаторите. Наградите бяха връчени от кмета на общината Ангел Папазов, а заедно с него на сцената се качи и извънредният и пълномощен посланик на Украйна Микола Балтажи. „Народ, който пази традицията си, фолклора, народната си музика, само този народ може да оцелее“-каза негово превъзходителство в краткото си приветствие към събралите се площада почитатели на тракийската музика. Той отправи покана за културно и икономическо сътрудничество.

От името на съорганизатора на празниците – Община Първомай, кметът Ангел Папазов благодари на читалищните дейци за отличната им организация. Празникът е дело на цялото читалище-Настоятелство, Председател и всички щатни и нещатни служители. Трудно е да се упоменат всички имена. Подготовката на един такъв изключително тежък за организация празник започва месеци преди събитието. Заслугата е на всички, заети с него – от разпределянето на задачите, през строенето на шатрите, финансовите въпроси, заснемането, видеозаписите, посрещане и изпращани на гостите, настаняване в хотели, контакти с медиите и много други подробности, та дори и до чистотата. Всички те освен организатори са и домакини на събитието. А подготовката за XVI-ия празник вече е запозначала.

Н.пр. Микола Балтажи и кметът Ангел Папазов
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини