Това мол ли е или гора, или каньон?

Namba Parks е замислен, когато закриват стадиона в Осака. Типично по японски, в това закриване градостроителите виждат една чудесна възможност за реконструкция, като предефинират идентичността на Осака. Мястото е в непосредствена близост до жп гара Намба, който е само на една спирка от летище Кансай и едно от първите неща, които посетителите на града могат да видят. Определено за нов търговски център, това място обаче се превръща в огромно зелено пространство и оазис сред гъсто населените градски улици на Осака.

Това, което прави Namba Parks толкова забележителен е паркът на покрива. Той постепенно се изкачва осем нива и дава на минувачите чувството, че са високо в планината сред природата. Има даже водопади. Извиващ се "каньон", точно под парка, преминава през мола, в който, както се полага има магазини, места за забавление и заведения за хранене. Различните  ресторанти - японски, корейски, италиански и т.н., са на 6-ти етаж и т.н. Има и тераси, разположени на покрива и сред каньоните, амфитеатър за концерти, и пространство за малки лични зеленчукови градини редом с  30-етажната офис кула.

Намба Паркс е проектиран от Джон А. Джърда, американски архитект, професор в Калифорнийския университет и автор на няколко публикации. Зеленият комплекс е завършен през 2003 год.

Видеото е разходка из нощна Осака, която започва точно от Намба Паркс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини