Полицаи на оглед откраднали 3000 евро, ”изпуснати” от крадци

Експерти от СДВР, които взимат отпечатъци след обир в жилище, са откраднали 3000 евро, “изпуснати” от крадците, катаджия е върнал отнети шофьорски книжки по-рано, а шеф на районно “оправял” актове за липса на “Гражданска отговорност”.

Това са само част от случаите, в които Инспекторатът на МВР е получил сигнали и е установил нарушения при проверки, пише "24 часа".

Всеки месец през 2012 г. и от началото на 2013 г. поне по няколко служители на МВР са били наказвани или уволнявани за нарушения - през 2012 г. дисциплинарно уволнени са 11 висши и редови полицаи, наказани са 52-ма.

Един от най-драстичните случаи е за двама експерти от столичната полиция, които извършвали огледи и взимали отпечатъци след домови обири в София.

"В семейство зъболекари е извършена взломна кражба. Собствениците се връщат в дома си, обаждат се на полицията, но първата им работа е да отидат да видят дали скритите пари са там. Бъркат в малък джоб на дамска чанта и намират прибраните там 3000 евро. Успокоени, те изчакват да дойде полицията”, разказват инспектори.

Когато идва оперативната група за оглед, полицаите обясняват на семейството, че трябва да излязат от дома, за да не пречат. Малко след като екипът си тръгва обаче, семейството отново проверява парите и вижда, че ги няма.

Експертите от СДВР категорично отричат да са ги откраднали, въпреки че е установено, че само те са влизали в стаята с парите.

Проверката установява, че при огледа не са направили и снимка на местопрестъплението, откъдето липсват банкнотите. Двамата екперти са изпратени в Института по психология на изследване с полиграф, който потвърждава, че лъжат и са откраднали парите.

Друг случай е след сигнал, че полицейски инспектор от “Пътен контрол” в София-област разполага със сериозни средства и строи къща. Съмненията са, че “търгува” с отнети шофьорски книжки.

Оказва се, че умишлено бавил издаването и връчването на наказателните постановления за отнемане на шофьорски книжки. Така се съкращавало времето, в което наказаният шофьор е с отнета книжка.

“Служителят е връщал свидетелствата за управление, преди да изтече наказанието. Когато отивал даден гражданин за подмяна на документи и се установяло, че има неплатени глоби, той е прибирал парите на гражданите за себе си, а е записвал, че са платени”, разказват още за случая инспектори. |

Изгонен дисципилинарно в началото на 2013 г. е началникът на РПУ - Сливница, който “оправял” актове за неплатена "Гражданска отговорност". 
Когато шофьор бъде хванат да кара без “Гражданска отговорност” в региона, на място му пишат акт, като глобата е около 400 лева. После началникът на районното оформял наказателното постановление, като записвал, че гражданинът всъщност просто не е носел задължителната застраховка у себе си, за което глобата е само 10 лева.
Разследващите установили, че застраховките са сключвани след датата и часа на проверката на пътя.

Сред куриозните случаи на проверки са полицаи, които взели рушвет шампоани, душ гел и пасти за зъби.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини