Митове и легенди около „децата от епруветки”

През последните две десетилетия контрацептивите освободиха секса от риска от нежелана бременност. По сходен начин репродуктивните технологии са на път да освободят забременяването от първичната му необходимост – секса.

Макар да са изминали над 35 години от раждането на първото „бебе в епруветка”, Луис Браун, и вече да живеят над 5 милиона души, родени чрез ин витро технологии, все още са налице масови заблуди и митове относно тях.    Сред най-разпространените е митът, че се създават „дизайнерски деца”, суперчовеци, чиито гени учените манипулират, за да получат най-здравите, силни и красиви малчугани. Сара Франклин, изследовател в областта на репродуктивната биология и говорител на колежа Barnard, споделя, че това не е възможно за момента, а дори и да се случи – няма да е скоро.   

Генетичната селекция, която се използва в момента не се основава на избор на определени гени, а на ембриони. Полът е единственият показател по-който би могло да се селектира. Изборът на гени, диктуващи ръст или интелект, е научна фантастика: макар много от тях да са познати, не може да се отчете факторът на околната среда, който ще повлияе на експресията на тези гени – дори еднояйчни близнаци и животински клонинги се развиват различно, ако са изложени в различна среда.   Чисто психологичният аспект на ин витро оплождането е белязан от най-много стигми, основно засягащи децата, заченати чрез асистирана репродуктивна технология. Много от тях се "сочат с пръст", дискриминирани още от ранната си възраст и са обект на предразсъдъци от страна както на връстници, така и на възрастни. Според изследване на Световната здравна организация, това е основната причина над 35% от родителите да крият от своите деца факта, че са родени чрез ин витро технология.  

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини