Готовa е системата за електронно ЕГН

Първите карти за електронна идентичност у нас вече са факт, съобщи bTV. Системата за идентификация е част от по-голям проект за развитие на административното обслужване по електронен път.Дадени са 12 милиона лева по оперативна програма "Административен капацитет".

„Всичко вече е приключило, така че вече можем да се похвалим и да демонстрираме разработените модули от изпълнителите”, заяви Цветанка Кирилова. Един от модулите позволява гражданите и бизнесът да участват във взимането на решения. Системата носи смелото заглавие "електронна демокрация". В новата система "черешката на тортата" е с карта за електронна идентификация да се гласуваме в допитване.

Ако сега искаме да участваме в някой от редките референдуми, трябва физически да се легитимираме пред избирателната комисия. В бъдеще в допитване ще може да се участва с лична чип-карта. Въвеждаме ПИН код и казваме своето "да" или "не".

Електронното ЕГН ще служи за достъп до всякакви услуги. За тях ще научаваме в обновения портал на електронното правителство. До дни порталът ще стане публично достъпен.

4000 хиляди чиновници, журналисти, лекари, учители и студенти ще получат от новите чипове за идентификация, за да се включат в тестовете по време на едногодишния гаранционен период. „И твърде вероятно е както всеки разработен софтуерен пакет да се открият бъгове”, допълва Кирилова.

Обсъжда се дали от 2016 година чипът да не започне да се вгражда в личните ни карти.Другият вариант е електронната идентификация да се разпространява заедно с бъдещите здравни карти. Системата засега може да служи само за тестове. Необходими е нов Закон за електронното управление, които вече написан, но тепърва ще обсъжда.

Източник: http://www.petel.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини