27 °C

Градската легенда Иван Петров закачи знаме на партизанския комин и остави паметник в Буковския балкан

Иван Петров показва буковската шарапана на историци

Иван Петров Найдев е патриотът, предложил и съдействал да бъде направен паметника „1300 години България“, изсечен в скалите над село Буково. Голям родолюбец, противоречив в отношението си към партийните величия, той е останал в градския фолклор с развятото над „Партизанския комин“ българско знаме.

Иван Петров е роден през 1927 година в село Буково. През 1937 година завършва поредната учебна година с успех Отличен(7). Тогава, заради раждането на наследника на царя - Симеончо, на всички ученици успехът е бил вдигнат с една единица.

Заразен от ентусиазма на военните години Иван тръгва доброволец на фронта още ненавършил пълнолетие през 1944.

След 9 септември, като на човек учен, със завършен 8 клас, му предлагат служба, която той не приема. Казва, че харесва комунистическата идея, но не с тези управници. Това прави тежък не само неговия живот, а и на семейството му. Синът му Петър си спомня, че той и сестра му никога не са допуснати до пионерски лагер, че в училище винаги са били ощетявани, а баща им от масата са го вдигали и са го разкарвали по милиционерски участъци. Случвало се е да бъде обвинен в саботаж на народното стопанство с такива безсмислени доводи като този, че е сеел тютюна с корените нагоре или че е съсякъл държавния слънчоглед. След един от случаите дори получил предупреждение: махай се- ще те обесят. Иван Петров е известен и с това, че е бил винаги един от ония 0,01%, които не са пускали бюлетина за властта. Както беше нормално едно време, в дните за вот са идвали да го търсят с милиция, увещавали са го, заплашвали са го, но той е оставал непоколебим и никога не е гласувал.

Веднъж, за 1 май си направил знаме. Закачил го на дръжката на косата. Изкачил се на Партизанския комин, висок около 70 м, и го побил там – за празника. Докато слезе и вече го чакали на портала на фабриката не само милиционери, а и хора от страшилището Държавна сигурност. Закарали го до участъка, но се намерило кой да се застъпи за него. Тогава освободили лудата глава, но му казали, че трябва да отиде и да свали трибагреника, а той отговорил: „Аз не съм го качвал, за да го свалям. Вие като сте ербапи – свалете го“.

Още една случка има Иван Петров със знаме. Минал през някакъв събор- честване на Агликина поляна и си намерил хайдушко знаме – с лъв и завета „Свобода или смърт“. Донесъл го в Първомай и го закачил на кантара на консервената фабрика. Друг път такова чудо навидели местни партийни величия  и милиция му искали обяснения. Притеснени били да не е тръгнал да сваля властта.

Двете случки, леко преплетени в една е разказал през ноември 1981г. журналистът Иван Желязков във вестник „Комсомолска искра“. В статията му става въпрос и за голямата болка на Иван Петров – ерозията, изтичането и отмиването на плодородна почва към реките и морето. За този проблем е писал най- напред до властите в Пловдив, после и в София. А сега се виждат и последиците от този проблем. Не си поплювал и когато откриел нередности пишел до когото трябва, дори и до Тодор Живков. Страдал, че няма „Закон за нестопанисването на земята“. Веднъж дал половината си заплата, за да бъде заснето как пустее и се разсипва плодородната земя – в  три екземпляра – да има за няколко институции „нагоре“.

Въпреки лошите му отношения със властта, всеки който го е познавал е знаел, че е интелигентен, начетен човек. Поддържал е кореспонденция с писатели. Запазени са писма до него от Руси Димитров, Димитър Осенин и Николай Хайтов. Има принос за книгата за Ангел войвода, написана от Димитров.  Обичал е историята, търсен е от археолози и историци. Често ги водел на разходка из буковския балкан, посочвал им забележителни скали и места. Веднъж, докато бил с учениците от пловдивския кръжок по история, седнали наблизо до една скала с характерни тракийски ниши. Внезапно се родила идеята и той предложил тази скала да се превърне в паметник на 1300 –годишнината на България – за да се знае, че тук е било българско.

Изсеченият по идея на Иван Петров лъв е приятна дестинация на пешеходен туризъм

Между момчетата имало и ученици от художествената гимназия. Те направили проекта. А Иван издействал да получат разрешение да използват дървения материал наоколо за скеле. Единствената помощ от Съвета била голямо количество пирони. Всичко друго е направено с много ентусиазъм и доброволен труд. На самоиздръжка се хранели и се трудели. Помагали им хора от селото, между тях и Паун Ташев, който и до днес с преклонение разказва за делата му . Така векове след траките, своя артефакт оставили и българите.

Иван Петров умира на 19 октомври 1981 – на този ден България чества своята 1300 годишнина. За труда си и приноса за отбелязването на юбилея получава орден. Синът му разказва, че не е имало тържествено връчване, дори не са ги потърсили, за да им го предадат посмъртно. От хората, с които баща му изградил паметника разбрал, че имат награда и отишъл до Вельо Добрев да си я поиска.

Иван Петров започва постепенно да бъде забравян. От паметта ни изчезва споменът за един истински родолюбец.  Скоро може да не се знае, че има още една причина да се гордеем, че сме от Първомай и общината.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини