Спецагент погрешка улучил Джон Ф. Кенеди

Джон Ф. Кенеди, 35-ят президент на САЩ. Сн.: wikipedia.org

Седмици преди деня, когато тази есен се навършват 50 г. от убийството на президента Джон Ф. Кенеди, тв канал ще пусне документален филм, който внушава, че агент на секретните служби е изстрелял един от куршумите, повалил Кенеди.

Лентата "Джей Еф Кей:Димящото дуло" на ReelzChannel е базирана върху работата на пенсионирания австралийски полицейски детектив Колин Макларън и книгата "Смъртоносна грешка: Изстрелът, който уби Джей Еф Кей" от Бонар Менингър, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Макларън 4 години е търсил данни за убийството на Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963 г. в Далас. Той и Менингър се позовали също на балистични данни в публикувана по-рано книга на Хауърд Донахю.

Двучасовият документален филм, който ще бъде излъчен на 3 ноември в САЩ, Канада и Австралия, навежда на мисълта, че агентът Джордж Хики е изстрелял един от куршумите, улучили Кенеди.

Онова, което казваме във филма, е, че според нас става въпрос за трагичен инцидент, заяви Макларън. Той поясни, че когато Лий Харви Осуалд изстрелял първия си куршум, Хики се е опитал да отвърне на огъня, ползвайки пушката си.

Тъй като обаче бил неопитен в използването на оръжието, Хики изстрелял куршума си накриво и той случайно улучил Кенеди. Изобщо не внушаваме, че Хики е бил замесен в някаква конспирация, отбеляза Макларън.

Комисията "Уорън" заключи през 60-те години на миналия век, че президентът е бил убит от Осуалд, който е действал сам.

Кенеди е най-младият починал президент – той е на 46 години и 177 дни, когато е убит на 22 ноември 1963 г. Покушението често се смята за възлов момент в историята на САЩ поради силно травмиращия му ефект върху цялата нация и поради значението на  Джей Еф Кей, който се счита за икона на американския либерализъм за младото тогава поколение американци. И до ден днешен отговорът на въпроса кой точно стои зад неговото убийство остава загадка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини