Проект на Google застрашава кабелната телевизия

Google планира да пусне интернет услуга, която ще позволи гледане на достъпните телевизионни канали с възможност за самостоятелно съставяне на програма на ТВ предаванията. Компанията вече преговаря с доставчици на съдържание за реализиране на платената услуга, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.
Подобен проект ще промени завинаги пазара на телевизия, смятат експерти. В резултат на очакваната силна конкуренция на платени услуги за интернет телевизия, под въпрос ще бъде поставено съществуването на кабелната телевизия, която и в момента преживява трудни времена – операторите все по-трудно задържат своите абонати.
Освен Google платена интернет телевизия планират да пуснат компании от ранга на Apple, Sony и Intel. В частност, ИТ гигантът от Купертино води преговори с оператори вече две години.
Телевизията на Google ще се отличава от услуги за „видео по поискване” като Netflix, Hulu и Amazon по това, че ще предоставя достъп през интернет до традиционните телевизионни канали, като същевременно ще позволява на потребителите самостоятелно да съставят програми на ТВ предаванията. Тя ще бъде различна и от познатите IPTV услуги.
Google и останалите играчи ще се натъкнат обаче на няколко трудности по пътя към реализацията на своите проекти. На първо място, те трябва да се договорят с доставчиците на съдържание за по-ниски цени за крайните потребители, които да стимулират прехода от кабелна към интернет телевизия. Проблемът тук е, че телевизионните мрежи ще се стремят да запазят изгодните си договори с текущите дистрибутори на тяхното съдържание и трудно биха сключили подобни сделки.
На второ място, кандидатите за оператори на платена интернет телевизия трябва да разработят по-удобни графични интерфейси за своите услуги в сравнение с тези, предлагани от производителите на ТВ приставки.
Засега няма информация кога Google планира да пусне новата си услуга. Очаква се обаче Intel и Sony да направят това до края на настоящата година.
Още през май 2010 г. интернет гигантът обяви проекта Google TV. Това е софтуер на база Android, който може да се инсталира на телевизор, ТВ приставка или друго устройство, като осигурява достъп до интернет съдържание и възможност за сърфиране в уеб. Няколко компании се присъединиха към Google TV, но услугата не получи широко разпространение.
През ноември 2011 г. Logitech, един от първите производители на приставки за Google TV, заяви, че участието му в този проект е било огромна грешка. Компанията прекрати производството на приставката и се отказа от по-нататъшни разработки за Google TV.
Според експерти, причина за провала на Google TV е неудобната реализация на услугата. Потребителите трябваше да управляват системата чрез сложни клавиатури и пултове, в резултат на което гледането на телевизия на обикновен компютър се оказа по-просто, отколкото на телевизор.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини