Фармацевтите недоволстват от предложение на здравния министър

Фармацевтите скочиха срещу предложение на министъра на здравеопазването.  Омръзна ни – споделят те-всеки нов министър да се залавя с аптеките. Има европейски практики, които са напълно приложими и тук. Има достатъчно предложния, за да се експериментира с нови.

Преди дни д-р Андреева лансира идеята да се даде възможност на кметовете на малки населени места да разкриват аптеки. Тя е провокирана от оплакванията на възрастни хора по селата, че не могат да се снабдяват с животоспасяващи хапчета. Освен това предлага и изготвянето на фармацевтична карта, която да отразява концентрацията на аптеки.

Не закъсня реакцията на Български фармацевтичен съюз. В обръщение към д-р Андреева фармацевтите  изразяват удовлетворение от готовността ѝ за разрешаване на наболелите проблеми относно достъпността до лекарствени продукти в отдалечени, труднодостъпни и икономически неатрактивни райони и населени места. И припомнят, че Българският фармацевтичен съюз неведнъж е изтъквал пред институциите необходимостта от създаването на аптечна карта по подобие на здравната, за да се онагледи неравномерното разпределение на аптеките в страната.

Също така изразяваме нашето становище – се казва в обръщението- че възможност за откриване на аптеки от общините съществува и в сега действащата нормативна уредба, като към момента малък брой общини са се възползвали от тази възможност и са получили разрешение за откриване на аптеки.

Български фармацевтичен съюз многократно е предлагал различни варианти за решаване на проблема с достъпа до лекарствени продукти в малките населени места, но досега не са водени задълбочени дискусии с новото ръководство на Министерство на здравеопазването и Национално сдружение на общините в България. Считаме, че така изказаните в медийното пространство възможности за предоставяне безвъзмездно на общински помещения за откриване на аптека без предварително утвърдени правила за това, е недопустимо и непрозрачно, и ще доведе до прокарването на корпоративни интереси и корупционни практики.

Във връзка с това Български фармацевтичен съюз изразява готовност да участва активно в обсъжданията заедно с Министерство на здравеопазването и Национално сдружение на общините в България и да предостави експертното си мнение относно съществуващите различни възможности за въвеждане на Добрите европейски практики в името на подобрена достъпност, поддържане на качеството и рационална лекарствена употреба.

 Във връзка с посочените недостатъци на предложението местните аптекари зададоха още редица въпроси: ако общината разкрива аптеки, то работещите в тях ще бъдат ли общински служители? Кой и как ще издържа дейността им. Ако се субсидират, няма ли опасност големите вериги да „прередят“ останалите?

Накратко: не е ли прекалено популистки този ход и не се ли експериментира отново върху аптечната дейност, вместо да се приложат европейски практики? Не е ли опит за обслужване на корпоративен интерес. И не на последно място – нека да се обърне внимание на свободното място на аптечния пазар и средствата, които могат да бъдат дадени за него.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини