Астроном заснел пернишкото земетресение в... Космоса

Неволни свидетели на земетресението в Перник станали астрономите от Обсерваторията в Рожен, които го заснели, пише КРОСС.В нощта на 21 срещу 22 май2012 г. астрономът Андон Костов от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория провеждал редовни наблюдения на кометата C2006S3 (LONEOS), която е част от наблюдателната програма на отдел „Слънчева система" към института.Малко преди края на астрономическата нощ трус разлюлял сградата и самия телескоп. На кадъра, получен на 22 май2012 гв 03:00:33 официално време, се показало чудновато изображение.

На него се вижда как от по-ярките звезди излизат някакви струйки, насочени наляво. Вероятно тази снимка би могла спекулативно да бъде използвана като доказателство за прелитане на едно или няколко НЛО или за действително доказателство за съществуващи „звезди на смъртта", но за трезвомислещите е ясно, че това не е така.

В опита си да получи поредния кадър на кометата, телескопът се е превърнал в своеобразен сеизмограф, а ярките звезди – в писци, регистриращи заметресението върху звездния кадър, като в уникална „звездна сеизмограма".

Въпреки паниката и материалните щети, земетресенията които се случват ежечасно (за някои от тях дори не разбираме защото са под прага на усещане) са един от показателите за активността на нашата планета. Планетата на която живеем е жива. И въпреки, че е част от Слънчевата система, Земята е единствената планета, която не е наблюдавана с телескоп.

Нейният геологичен живот обаче е толкова бурен, че понякога е в състояние да разтресе и най-големия телескоп, смущавайки астрономическите ни наблюдения и напомняйки ни за себе си.

Източник: http://snews.bg/

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини