Ден 15-ти. Протест с черен ковчег "за партиите". Контрапротест

За 15-ти ден хиляди се събраха на антиправителствен протест пред сградата на Министерски съвет, където са поставени заграждения. Протестът започна с музика, добро настроение и "погребение".

Протестиращите носят плакати с надписи „Не ме гонете от България”, „Бунтът е езикът на тези, които остават нечути”, „Не прекалявайте с „Лидерин”” и „Вие сте луд с пистолет”.

Днес протестиращите представиха  флашмоб "погребение" на политическата система с черен  ковчег "за партиите".

Беше разиграна и сцена между жена, облечена като медицинска сестра, и мъж, носещ маска на лидера на ПП „Атака” Волен Сидеров, облечен в усмирителна риза. Мъжът буйства, а медицинската сестра го усмирява.

Отново на площада е пианото с надпис "Отсвирвам ви", на което може да посвири всеки. За втори ден се появи и елементът с ипровизирания простор, на които виси "мръсното бельо на политиците".

Група младежа пък си сложиха маски на пилета с идеята, че политиците ни хранят с трохи и сме заприличали на кокошки.

Като своеобразна мода сред самите протестиращи много от тях вече са с щамповани фланелки със сини сърца, на които пише "интернет лумпен".

Протестът предизвика интереса и на група руснаци. Те казаха, че усещат интересен заряд, който идва от събралите се хора и изразиха учудване, че този площад е изпълнен за 15-та поредна вечер.
"Явно и при вас е както при нас в Русия, защото властта, уви, както и у нас е глуха". коментираха те

Към 20 часа, както предишните дни на гражданско недоволство, протестиращите тръгнаха на шествие към Народно събрание - Орлов мост - НДК - "Позитано" 20 - ДПС - Министерски съвет - Народно събрание, за да завърши на знаковото място Орлов мост.

Днес във фейсбук протестиращите коментират, че политиците не трябва да се месят в работата на медиите, по повод критиките от страна на управляващите, както и че протестите от понеделник трябва да са още по-големи. Обмислят и блокиране на ключови кръстовища, пътища, дори и на границата.

Флашмобът „На кафе пред парламента" тази сутрин за първи път блокира и Орлов мост. 

По време на протеста балетистът от Софийската опера Александър Александров се спречка с лидера на "Атака" Волен Сидеров и бе арестуван. Той бе отведен в Пето РПУ, а по-късно освободен. От пресцентъра на МВР уточниха, че арестуваният не се е подчинил на полицейско разпореждане.

Мерките спрямо тези от протестиращите, които провокират насилие и грубо нарушават обществения ред, ще бъдат само и единствено в рамките на закона, заяви  по-рано пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев.
Това той каза в коментар на изявлението на Волен Сидеров, че ако полицията не вземе мерки, може да се стигне до гражданска война.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя стана помоли гражданите да освободят "Орлов мост" в 22 ч.

Контрапротестът

И тази вечер имаше контрапротест в подкрепа на правителството край НДК, който събра няколко десетки души и приключи преди 20 часа. 

Премиерът Пламен Орешарски и председателят на парламента Михаил Миков благодариха на хората, организирали този протест.

Няколко хиляди души се обединяват в социалните мрежи и организират акция утре и вдругиден от 12 часа пред НДК в подкрепа на кабинета "Орешарски".
Те са убедени, че въпреки че управляващите нямат 100 дни толеранс, трябва да им се даде шанс.
"КОНТРАПРОТЕСТ – шанс за Орешарски, шанс за България" към момента има над 4400 последователи.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини