Животновъдите се вдигат на протест

Животновъдите излизат на протести от години

Животновъдите се вдигат на протест срещу бездействието на новия кабинет и пълното блокиране в работата на администрацията, съобщи председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов, цитиран от money.bg.

Протестната акция е насрочен за 26 юни в 12 часа пред сградата на Министерството на земеделието и храните. „Поискали сме разрешение от общината и ако го получим, ще дойдем с трактори и дори с животни", допълни Синапов.

Напрежението сред фермерите ескалира, след като от март досега администрацията не проведе необходимите преговори по одобрението на субсидиите за тази година.

Миналата есен през октомври браншът получи 140 млн. лв. европейски и български субсидии. Тези средства бяха договорени от администрацията още през лятото на миналата година.

„Ако от министерството продължават да мълчат, това означава, че не се работи по определянето на субсидиите за тази година, което означава, че октомври ние няма да получим очакваната макар и минимална помощ", предупреди Синапов.

По неофициална информация българската администрация не е представила необходимите разчети в Брюксел за разпределянето на тазгодишните субсидии. При съществуващата непрозрачност бизнесът не може да планира какви фуражи ще купува през зимата и какви производствени разходи може да поеме, коментира още животновъдът.

Браншът ще протестира и заради провалените очаквания, че тази година овцевъдите ще могат да изнесат агнета за Турция. „Въпреки обещанията, че ще получим подкрепа, пазарът остана затворен и хората не успяха да реализират очакваната печалба", посочи Синапов.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини