#ДАНСwithme, ден 7

За седма поредна вечер в София и други градове на страната се проведждат протести срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, срещу олигархията и кабинета "Орешарски".

В София протестиращите се събраха след 18.30 часа на площад "Независимост". Около 10 000 са хората, излезли по софийските улици.

Значително повече са и здравите мъже с татуировки и къси панталонки сред демонстрантите. Те често са спирани и проверявани от полицията по молба на хората.

Пред партийната централа на „Атака", която се намира в сградата на Софийската опера, са се събрали около 20-30 младежи. Полицейското присъствие в района на Министерски съвет и околните улици е засилено.

Седмият пореден протест срещу кабинета „Орешарски" в Пловдив се провежда на 2 места тази вечер - пред Общината и пред сградата на Областната управа. Точно в 18.30 часа над 500 души тръгнаха от сградата на Община Пловдив на обичайния си вече протест срещу правителството. Сред недоволните днес се виждаха много родители с деца, семейства с колички, както и доста нови и оригинални плакати. Раздаваха се безплатно малки български знаменца, както и пластмасови ръчички и вувузели.

Силно впечатление направи 9-годишното куче Голди, което се разхождаше с табела „Оставете кокал и за мен".

Имаше хора с плакати „МВР е с нас, катарзисът е за вас", „Горд интернет лумпен" и „Орешарски, иди си, психичноболните слуги вземи си". Преминавайки покрай централата на „Атака" на Главната с бурни освирквания недоволните се обърнаха с гръб към входа, за да покажат отношението си към Волен Сидеров. В момента шествието се движи по бул. „6-ти септември" към кръстовището с бул. „Цар Борис III Обединител", откъдето вероятно ще се отправи към централата на БСП на ул. "Кръстю Пастухов". Всеки момент се очаква към недоволните да се присъедини и другата група от около 100 протестиращи тази вечер, които се събраха пред сградата на Областна управа.

Около 300 души се събраха до община Варна, за да протестират срещу политиката, водена от правителството на Пламен Орешарски. Преди началото на демонстрацията един от присъстващите обяви по мегафон, че България не е София и Варна трябва да бъде съпричастна към протестите.

Едва 20-на души протестираха тази вечер в Стара Загора. „Някои все още се притесняват да изразят открито мнението си", коментираха хората, които все пак бяха пред Община Стара Загора. Половината от присъстващите бяха млади хора. Всички се обединиха около мнението, че правителството трябва да подаде оставка, парламентът да бъде разпуснат и да се проведат нови избори. „Управляващите допускат грешка след грешка. Ето и снощи този човек, който трябваше да е заместник-министър на вътрешните работи. Назначиха го в 18,00 и го уволниха в 22,00 часа", коментираха още присъстващите на протеста. Старозагорци обаче бяха категорични, че преди правителството да подаде оставка трябва да бъде променен изборния кодекс.

Премиерът Пламен Орешарски пристигна в българското представителство в Брюксел. Пред сградата Пламен Орешарски беше посрещнат от около 50 протестиращи българи с викове "оставка", "мафия" и "Олигарски, покажи се". Протестиращите са основно млади хора. Всички те са тук, защото искат оставка на кабинета на Пламен Орешарски.

Протестните митинги и шествия в страната започна на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Въпреки че изборът беше отменен от Народното събрание, протестите не спират.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини