21 °C

Отличничката Цветелина Петрова след 10 години се вижда като преподавател в университета

Цветелина Петрова е абитуриентка от СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Тази година тя е с едни от най- добрите резултати на матурите в общината. Има две отлични оценки на изпитите по български език и литература и английски език.  През годините Цвети винаги е била изявена не само в уроците, а и в извънкласните занимания. Мнозина я помнят и от актьорските й изяви във "Вражалец“ и „Орисия“.

Т.К.: Дволна ли си от резултатите от матурата?

Ц.П.: Като цяло- да. Макар че оценката ми по български език е необосновано намалена – когато проверих отговорите си на теста имах само една грешка… Съучениците ми също са доволни.

Т.К.: Може ли матурите да са показател за знанията ви по даден предмет? 

Ц.П.: До толкова, до колкото не си оценяван от учителите, които те познават – да. Предполагам не се правят компромиси, освен това всички са на принципа: или сега или никога - няма изпитване за поправяне на оценката, няма допълнителна работа за по-висок успех.

Т.К.: Чувстваш ли се спокойна преди изпитите в университета?

Ц.П.: Честно казано – да. Вече бях на предварителен изпит в ПУ и не ми се стори толкова страшен, колкото си представях. Оценките от матурите ми са достатъчни. По мои наблюдение в днешно време ВУЗ-овете се надпреварват за студентите, а не обратното, което е жалко, защото тройкаджиите влизат и учат педагогика.

Т.К.: Какво си избрала и защо?

Ц.П.: Българска филология или Български език с китайски език в ПУ, но задължително ще има български. Не ме влекат модерните специалности и прехвалени професии, защото мисля, че винаги има нужда от филолози и специалисти по родния език, а най-много обичам да пиша и чета.

Т.К.: С какво ще запомниш ученическите години?

Ц.П.: Като че ли не толкова с материала в учебниците, а с извънкласните занимания. Същността на училището е да ни възпита като хора и да ни научи да разсъждаваме върху прочетеното и да имаме обосновано мнение, а не да само да запомняме информация.


Т.К.: Едно от най- големите събития за абитуриентите са емоциите от бала (и след това). Доволна ли си ?

Ц.П.: Беше точно така, както си го представях - мина за един миг и сега си спомням самия ден като препускане от вкъщи до фризьорския салон, снимки с роднини и после речта ми на церемонията, когато ми бяха омекнали коленете . После добре си починахме на море в Гърция.

Т.К.: Къде се виждаш след 10 години, а след 20?

Ц.П.: В университета, но като преподавател. Не мисля, че бих се променила много .. единствено може да стана по-скучна.

Т.К.: Коя е най- важната ценност за теб?

Ц.П.: Отговорността, но рядко я виждам у връстниците си.


Т.К.: Ще се върнеш ли в Първомай? Какво би те накарало да се върнеш в Първомай или да избягаш оттук?

Ц.П.: Може би бих се върнала, за да учат децата ми тук - спокойно е и някак безопасно - това е предимството на малкия град. Но това спокойствие действа отегчително на тийнейджърите и започваме да мислим щуротии. Сега ще избягам от Първомай, защото Пловдив ми предлага повече възможности за образование и работа, а по-нататък ще видим как ще се наредят нещата.

Интервю на Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  ??
  ?????
  0 0
  00:17, 9 юни 2013
  Аве вий нормални ли сте ?
  Оставете момичето да се развива спокойно-сега и се учи,после ще се махне от "красивия" ни град,всичко с времето си.
  Ще дойде момент(много скоро) когато ще мисли и за с**с,и хубавато е че ще заебе да учи и ще осъзнае че е жена!
 • 2
  ??
  ?????
  1 -1
  00:20, 9 юни 2013
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно или нецензурно съдържание!
 • 3
  @@
  @@@
  13 -1
  07:58, 9 юни 2013
  Пишете на КИРИЛИЦА!А другото - злобари и простаци - колкото искаш! Успех на момичето и всички свестни деца!

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини