Борисов бил на „разговор“, а не на разпит

Приключи разпитът на бившия премиер Бойко Борисов във Върховната касационна прокуратура във връзка със скандалния запис, направен в дома му, на разговор между него, бившия мининстър на земеделието Мирослав Найденов и бившия градски прокурор Николай Кокинов. Разпитът не беше огласен предварително от прокуратурата, а журналистите имаха ограничен достъп до мястото на провеждането му, съобщи БНР.

Борисов първо се опита да избегне коментар пред журналистите. Охраната му беше осигурила тази възможност, плюс съдебната охрана. Борисов заяви, че не е имало разпит, а разговор с прокурори и той много се надявал, че те ще успеят да разкрият организираната престъпна група, извършвала незаконни подслушвания.

Оттам нататък всички въпроси за самия характер на разговора в дома му в Банкя от 15 април, за темите (а те бяха свързани с разследването срещу Мирослав Найденов и с разследването за подслушването, обидите към прокурори и към журналисти), всички тези въпроси останаха без отговор, тъй като Бойко Борисов напусна, охраняван от Националната служба за охрана.

Той изслуша въпроса на "Хоризонт", дали би отговорил с категоричност бил ли е градският прокурор на София по това време Николай Кокинов в дома му. След като чу въпроса, се обърна и отказа да отговори. Така остават въпросите около самата процедура, както и какво предстои от тук нататък да се направи, тъй като това е само предварителна проверка, след която трябва да стане ясно дали има данни за престъпление и прокуратурата да премине към следваща фаза, образуване на досъдебно производство.

На разпити вече е минал Николай Кокинов, трябва да премине и Мирослав Найденов. Целта е да се изясни имало ли е среща в дома на Бойко Борисов в Банкя на 15 април сутринта и обсъждани ли са темите, популяризирани през изпратените анонимни звукови записи. В тях става дума за смачкване на делото срещу Мирослав Найденов за корупция, говори се за хода на разследването по т. нар. "Български Уотъргейт". Записите съдържат екзотика, свързана с квалификации, които тримата събеседници дават на прокурори и медии.

Кокинов вече е потвърдил достовереността на този запис.

Разпитът на Бойко Борисов беше проведен във Върховната касационна прокуратура, тъй като в случая има замесен магистрат и тя е компетентна да прецени дали има извършено престъпление.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини