7 °C

Елена Божинова разкри част от тайните на Драгойна в изложба

Елена Божинова, доц.д-р Костадин Кисьов и Ангел Папазов

Археологът Елена Божинова подреди в изложба най- впечатляващите предмети, намерени при проучването на върховете Голяма и Малка Драгойна в Археологическия музей- Пловдив.

Започнали през 2004 година, разкопките продължават ежегодно благодарение на упоритостта на научния ръководител и финансовата подкрепа на община Първомай.Това даде право на кметът Ангел Папазов да застане редом до Божинова и директора на археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов при откриването на изложбата.  Всеки от тримата потвърди значимостта на обекта в местен и международен план. Археолозите определиха като „изключение“ подкрепата на Папазов за дейността им и го посочиха като един от тримата кметове в цяла България, който толкова активно помагат. Елена Божинова изказа благодарност на хората, които с финанси или с продукти подпомагат експедициите им:   Георги Богданов и „ББП“, „Инфантис“ и „Бор чвор“ Винпром Пещера, ген. Кюмюрджиев, Петко Атанасов и др. Особено атрактивни в изложбата бяха хеликоптерните снимки, които бяха направени благодарение на Асен Кичуков.

Във витрините са подредени впечатляващи предмети – стила (инструменти за писани), доказващи, че между населявалите Драгойна траки е имало грамотни хора.  Отломки от микенска керамика – знак за най-ранните връзки между Тракия и Микена. Керамични зарчета, най-вероятно използвани за забавление, фибули, женски украшения  и други. Върху табла могат да бъдат видяни фотографии и графични възстановки на древната крепост, както и неин триизмерен макет - дело на художничките Милена Божинова и Вероника Петровска.

Интерес към събитието  имаше от няколко национални и пловдивски медии. Между гостите бяха археолози, историци,режисьорът Мая Вапцарова,почти цялото ръководство на общинска администрация - Първомай и заместник-председателя на ОбС Маргарита Давчева, кметовете на селата Драгойново и Буково – Петко Попчев и Метин Мюмюн. Учителки и ученици пътуваха за откриването със специално уреден транспорт.  Учителката по история Иванка Йорданова с трепет показа на своите ученички, намереното от нея парченце от  червенофигурен атически съд от ІV в. пр. Хр.  А момичетата бяха впечатлени от сребърно украшение, което се предполага, че е украсявало главата на някоя тракийска хубавица.

Археолозите представиха като новина откриването на некропола (града на мъртвите) на обитателите на Драгойна, чиито бъдещи проучвания предстоят и ще дадат отговор на още редица въпроси за древната тракийска история.

Елена Божинова потвърди, че изложбата ще гостува в Община Първомай от 1 май 2013 година, по време на културните тържествата.

Теодора Кирякова

Иванка Йорданова пред витрината с нейната находка

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес е възможно да попаднете на някои идеи, за което ще ви помогнат верни приятели. Не мислете че амбициите ви са неизпълними, възможно е дори резултатите да надхвърлят очакванията ви. Необходима е повече упоритост от ваша страна, а не да се отказвате при първата трудност.
05 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Уморени сте от трудовата си седмица и домашната атмосфера ще се окаже най-добрия избор. Близките ви няма да ви притесняват, бихте могли да се отпуснете. Телефонно обаждане ще повиши очакванията ви, ще ви направи ведри и общителни. Хобито ви ще върне позабравени емоции и с носталгия ще го подновите отново.
05 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Разграничавайки служебните взаимоотношения от личните, си запазвате свободата и авторитета. Ще проявите коректност и залагайки на принципите си, ще ги следвате без колебания. Компромисите също са част от играта, стига да бъдат спазвани правилата. Ще има и какво да ви радва: любов, пари и популярност.
05 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Действайте решително и със замах. Не позволявайте на случайни хора да ви губят времето с ненужни съвети. Ще поставите на мястото всеки детайл и ще сглобите мозайката. Едно силно присъствие до вас ще ви подейства тонизиращо и ще внесе нови перспективи в интимният ви живот.
05 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Около вас ще бъде шумно и е възможно това да ви създаде умора и напрежение. Задълженията ви ще са не по-малко натоварващи, но ще се справите. Всичко е във вашите възможности. Добре е да намерите време и за отмора, и за всичките неща, които ви карат да се чувствате добре.
05 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
За повечето от вас този ден ще бъде посветен на дома и семейството. Радвате се че имате възможност да оставите професионалните си дела настрана и да се заемете с неща, които касаят най-близките ви хора. Конкретни идеи, свързани с дома ще ангажират вниманието на творческите натури. Ваш приятел има нужда от съвет, затова не пренебрегвайте оплакванията му.
05 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес си кажете, че и вие сте човек, имащ нужда от почивка и повече удоволствия. И това е така. Направете нещо специално за себе си, поглезете се. Харесвани сте и това ще внася допълнително настроение вечерта, в компанията на приятели. Забавленията ще ви освободят от напрежението и с нови сили ще се реализирате.
05 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Мислете положително и потискайте притесненията си. Животът ви може да стане по-хубав, стига да се освободите от инерцията, която ви владее и потърсите нови начини за развитие. Любим човек ще ви зареди с хубави емоции, ако му позволите. Ще ви обхване лекота и усещане за нещо приятно.
05 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви интересен и приятен ден днес. Предпочитате да си почивате, но често ще се случва така че ви занимават редица други неща. Ваш приятел очаква от вас компетентен съвет, към който ще е добре да подходите сериозно. Привлича ви определена възможност, но засега едва ли ще успеете да я осъществите. Имате шанса да стабилизирате отношенията си с близък човек.
05 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Посетете някои тихо и приятно място, където да си починете и да съберете мислите си. Имате умения, с които приобщавате бързо околните, но е добре и да ги задържите по-дълго в обкръжението си. Дарбата ви да говорите убедително я допълнете с коректност и вежливост. Това ще ви гарантира повече добри контакти.
05 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро настроение и отлична форма ще се чувстват повечето от вас. Много от контактите, които имате днес ще са полезни за бъдещите ви професионални изяви. Не допускате изненади. Напълно владеете положението и добрите резултати няма да закъснеят. Вървите уверено и смело напред.
05 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
С усмивка и премерени жестове се отнесете към съветите на онези, които открито се грижат за вашето добруване. Движението е начин на съществуване, предстои да го осмислите за себе си. Заслужавате най-доброто и последващите развития в живота ви ще го докажат. Благоприятно развитие на здравословен проблем.
05 апр 2020
Последни новини