19 °C

Елена Божинова разкри част от тайните на Драгойна в изложба

Елена Божинова, доц.д-р Костадин Кисьов и Ангел Папазов

Археологът Елена Божинова подреди в изложба най- впечатляващите предмети, намерени при проучването на върховете Голяма и Малка Драгойна в Археологическия музей- Пловдив.

Започнали през 2004 година, разкопките продължават ежегодно благодарение на упоритостта на научния ръководител и финансовата подкрепа на община Първомай.Това даде право на кметът Ангел Папазов да застане редом до Божинова и директора на археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов при откриването на изложбата.  Всеки от тримата потвърди значимостта на обекта в местен и международен план. Археолозите определиха като „изключение“ подкрепата на Папазов за дейността им и го посочиха като един от тримата кметове в цяла България, който толкова активно помагат. Елена Божинова изказа благодарност на хората, които с финанси или с продукти подпомагат експедициите им:   Георги Богданов и „ББП“, „Инфантис“ и „Бор чвор“ Винпром Пещера, ген. Кюмюрджиев, Петко Атанасов и др. Особено атрактивни в изложбата бяха хеликоптерните снимки, които бяха направени благодарение на Асен Кичуков.

Във витрините са подредени впечатляващи предмети – стила (инструменти за писани), доказващи, че между населявалите Драгойна траки е имало грамотни хора.  Отломки от микенска керамика – знак за най-ранните връзки между Тракия и Микена. Керамични зарчета, най-вероятно използвани за забавление, фибули, женски украшения  и други. Върху табла могат да бъдат видяни фотографии и графични възстановки на древната крепост, както и неин триизмерен макет - дело на художничките Милена Божинова и Вероника Петровска.

Интерес към събитието  имаше от няколко национални и пловдивски медии. Между гостите бяха археолози, историци,режисьорът Мая Вапцарова,почти цялото ръководство на общинска администрация - Първомай и заместник-председателя на ОбС Маргарита Давчева, кметовете на селата Драгойново и Буково – Петко Попчев и Метин Мюмюн. Учителки и ученици пътуваха за откриването със специално уреден транспорт.  Учителката по история Иванка Йорданова с трепет показа на своите ученички, намереното от нея парченце от  червенофигурен атически съд от ІV в. пр. Хр.  А момичетата бяха впечатлени от сребърно украшение, което се предполага, че е украсявало главата на някоя тракийска хубавица.

Археолозите представиха като новина откриването на некропола (града на мъртвите) на обитателите на Драгойна, чиито бъдещи проучвания предстоят и ще дадат отговор на още редица въпроси за древната тракийска история.

Елена Божинова потвърди, че изложбата ще гостува в Община Първомай от 1 май 2013 година, по време на културните тържествата.

Теодора Кирякова

Иванка Йорданова пред витрината с нейната находка

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
19 сеп 2020
Последни новини