14 °C

Елена Божинова разкри част от тайните на Драгойна в изложба

Елена Божинова, доц.д-р Костадин Кисьов и Ангел Папазов

Археологът Елена Божинова подреди в изложба най- впечатляващите предмети, намерени при проучването на върховете Голяма и Малка Драгойна в Археологическия музей- Пловдив.

Започнали през 2004 година, разкопките продължават ежегодно благодарение на упоритостта на научния ръководител и финансовата подкрепа на община Първомай.Това даде право на кметът Ангел Папазов да застане редом до Божинова и директора на археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов при откриването на изложбата.  Всеки от тримата потвърди значимостта на обекта в местен и международен план. Археолозите определиха като „изключение“ подкрепата на Папазов за дейността им и го посочиха като един от тримата кметове в цяла България, който толкова активно помагат. Елена Божинова изказа благодарност на хората, които с финанси или с продукти подпомагат експедициите им:   Георги Богданов и „ББП“, „Инфантис“ и „Бор чвор“ Винпром Пещера, ген. Кюмюрджиев, Петко Атанасов и др. Особено атрактивни в изложбата бяха хеликоптерните снимки, които бяха направени благодарение на Асен Кичуков.

Във витрините са подредени впечатляващи предмети – стила (инструменти за писани), доказващи, че между населявалите Драгойна траки е имало грамотни хора.  Отломки от микенска керамика – знак за най-ранните връзки между Тракия и Микена. Керамични зарчета, най-вероятно използвани за забавление, фибули, женски украшения  и други. Върху табла могат да бъдат видяни фотографии и графични възстановки на древната крепост, както и неин триизмерен макет - дело на художничките Милена Божинова и Вероника Петровска.

Интерес към събитието  имаше от няколко национални и пловдивски медии. Между гостите бяха археолози, историци,режисьорът Мая Вапцарова,почти цялото ръководство на общинска администрация - Първомай и заместник-председателя на ОбС Маргарита Давчева, кметовете на селата Драгойново и Буково – Петко Попчев и Метин Мюмюн. Учителки и ученици пътуваха за откриването със специално уреден транспорт.  Учителката по история Иванка Йорданова с трепет показа на своите ученички, намереното от нея парченце от  червенофигурен атически съд от ІV в. пр. Хр.  А момичетата бяха впечатлени от сребърно украшение, което се предполага, че е украсявало главата на някоя тракийска хубавица.

Археолозите представиха като новина откриването на некропола (града на мъртвите) на обитателите на Драгойна, чиито бъдещи проучвания предстоят и ще дадат отговор на още редица въпроси за древната тракийска история.

Елена Божинова потвърди, че изложбата ще гостува в Община Първомай от 1 май 2013 година, по време на културните тържествата.

Теодора Кирякова

Иванка Йорданова пред витрината с нейната находка

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини