Бебето на Езиковата вече се доказва

Най-добрите испаноезични на Езиковата. От ляво надясно: Гергана/11 кл/, Биляна/10/, Манол/8/, Стамена/11/, Жулиета/11/, Мартина/9/, Тея/9/

Бебето на хасковската Езикова, испанския език, почна да мачка конкуренцията от другите ГПЧЕ-та, въпреки че още не е завършил първия си випуск в Хасково. Цели 8 възпитаници на местната гимназия се класираха за националния кръг на олимпиадата по Испански, която започва на 22-ри март в Хасково. За финала са селектирани едва 63-ма души, въпреки че в състезанието участваха всички Езикови в България

ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“ можеше и да има още участници ако се състезаваше и при 12-класниците. Само дето в хасковската Езикова няма 12-ти клас по испански, понеже езикът се изучава едва от 4 години. Затова участваха само момчета и момичета от 8 до 11-ти клас, подготвяни от учителите Албена Калайджиева, Веселина Гайдаджиева и Магдалена Алеманова.

На първите пресявки, общински и областен кръг, испаноезичните се състезаваха с тест и есе. После техните работи били оценявани от национално жури в София, което избрало най-добрите работи без да се съобразява с квотен принцип по региони или училища. Така че великолепната осморка на Езиковата се е доказала в свободна конкуренция, което прави успеха още по-ценен, доволни са от школото. Всички се надяват на призови класирания след съботния край на олимпиадата.

Испанският е сравнително млада дисциплина в българското образование и победителите в тази олимпиада получават само грамота и потупване по рамото. В традиционно изучаваните чужди езици, победителите получават за награда специализации в чужбина, екскурзии и прочие подаръци. Това не притеснява „испанците“. Веднага след края на състезанието те се готвят за кандидатстване за международен сертификат DELE, аналогичен на немските Шпрах диплом. С него могат да учат в чужди висши учебни заведения или да бъдат наемани на работа. Кандидатстването за сертификата е през май.

Г.Христов

Учителите по испански Веселина Гайдаджийска и Албена Калайджиева 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини