В Драгойново плоча ще напомня за делото на Паун Везирев

Плоча в памет на Паун Везирев вече ще напомня за делото му центъра на село Драгойново. В Деня на Освобождението, кметът на общината Ангел Папазов и кметския наместник Петко Попчев тържествено я откриха в присъствието на местните жители и гости на селото.

„Ако българско не стане, що ми са пари, имане“ – думите на Паун Везирев се повтаряха многократно от организатори и публика. Тези думи са изписани и на паметната плоча. Бившият военен Стефан Узунов, посветил се на Драгойновската история, разказа надълго и широко живота на местния герой- боец и революционер, както го нарече „73-годишен живот-подвиг“. В началото на речта си той покани тримата преки наследници на Паун Везирев – Кольо Пасев, Пасьо Бойчев и Тенчо Бойчев да излязат пред публиката.  

На тържеството присъстваха зам.кмета Николай Митков с дъщеря си, която беше нетърпелива да поднесе цветя.Венци поднесоха и  общинските съветници и членове на ГЕРБ. На откриването на плочата присъстваше и председателя на местната структура на ПП“НИЕ“ Георги Георгиев. С букети от кокичета и минзухари почит отдадоха и местните жители. Дарители и организатори също се бяха подготвили с красивибукети.

Идеолозите и организаторите на поставянето на паметния знак бяха Иван Русев и Иван Атанасов. Те и дарителите получиха от кметския наместник папка с материали за живота на Паун Везирев и благодарствено писмо.

След тържеството на площада в Драгойново, организаторът Тоска Желева покани всички да отдадат почит и към другия герой в борбата за освобождение, роден в селото – Ангел войвода.  Гостите се отправиха към неговата плоча.  В същото време, самотен и без цвете на 3 март остана паметника му в центъра на Първомай.

Теодора Кирякова

Кметът до наследниците на Паун Везирев

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    хайдутин
    13 0
    09:23, 6 мар 2013
    Срамота е под материала за легендарния драгойновец Паун Везирев, загинал в турски зандан в навечерието на Освобождението, да има толкова много малоумни коментари, наместо да се коментира делото му. Всички, които се погаврихте така с паметта му - ЗАСРАМЕТЕ СЕ!
Последни новини