Баба Марта се настани по сергии и магазини

Дни преди да дойде Баба Марта, в мартеница се превръщат  сергии, магазини и площади. Търговци и майстори предлагат нестандартни модели,някои съчетани с китайски мъниста. Различни размери от символа на пролетта има навсякъде – от усуканото конче до  огромни Пижо и Пенда. Понякога мартениците са безумно съчетани с християнски символи, а други се до допълват с любими герои от популярни анимации.

„Нямат пари хората – клатят глави някои от продавачите на здраве и късмет – Не купуват“. В същото време не отчитат  пренасищането на пазара.

По стар български обичай на първи март посрещаме символично пролетта и Баба Марта.

Тя идва с песента на птиците, пролетните цветя и посевите, облечена в червен сукман, забрадена с червена забрадка, обута в червени вълнени чорапи.

Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената здраве и сила. Това е обяснимо, защото носенето на мартеницата е в края на зимния сезон, когато жизнените сили са на изчерпване.

В миналото стопанката е връзвала мартеничките на всички в дома и е  благославяла: "Да има здраве по хора и добитък, да раждат овошките, да бягат змии и гущери от хората, да има сполука в добитъка..." Според народния обичай, мартениците се носели дотогава, докато не се види лястовичка или щъркел, докато не се види цъфнала овошка. И до днес тогава всеки сваля своята мартеница и я закача на дърво или храст - на цъфнала слива, ябълка, праскова или пък на трендафил, та да са бели, червени, хубави и здрави хората.

С Баба Марта идва надеждата, пробуждането за новия цикъл на живота. Честита Баба Марта на всички - бъдете бели и червени, здрави и засмени!

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини